Hrvatski predsjednik Zoran Milanović optužio je danas Andreja Plenkovića za nejedinstvo hrvatske politike u rješavanju problema bosanskohercegovačkih Hrvata, ali se još nada da će mu premijer u tome postati saveznik. Milanović smatra da bi se problemi Hrvata u BiH brzo riješili kad bi on i Plenković bili jedinstveni.

Foto : Screenshot

“Sve bi bilo drugačije da smo Plenković i ja jedinstveni, da isto govorimo, pišemo i radimo, ali on to neće”, kazao je Milanović novinarima za novinare u Nedelišću.

Hrvatski predsjednik tvrdi da bosanskohercegovački Hrvati žele ono što on zagovara. 

“Kad bismo nas dvojica imali isti stav, da nećemo dopustiti zulum nad Hrvatima, to bi istog trenutka došlo do ušiju ne nekog pomoćnikovog pomoćnika, ambasadora od tetke ili strine, nego do najviših dužnosnika tih država koji bi odmah shvatili da im se gužva s Hrvatskom ne isplati”, rekao je Milanović.

“Moramo im reći da to nećemo to dopustiti, mi smo u EU i NATO-u i moramo im reći da im neće proći nijedan zarez s kojim se ne slažemo”, kazao je. 

“Hrvati u BiH imaju podršku samo jednog roditelja”

Naglasio je da se tuđi problemi odmah poštuju, aludirajući na finski i švedski osjećaj ugroženosti od Rusije, a hrvatski se zanemaruju. 

“Neka Finske i Švedske, nemam ništa protiv njih, ali nisam plaćen da bih udovoljavao njihovim željama”, kazao je.

Ponovio je da Hrvatska u BiH zapravo traži vrlo malo. 

“Samo da se poštuje odluka Ustavnog suda BiH koja je na snazi već šest godina i nalaže zaustavljanje potkradanja Hrvata, koje je u međuvremenu preraslo u zlostavljanje i gaženje, i da im se omoguće da sami biraju svoje predstavnike, a ne da im to rade Bošnjaci.”

Dodao je da Hrvati u BiH sada imaju podršku samo “jednog roditelja”. 

“Hrvati u BiH žele ono što ja zagovaram, a zašto tome Plenković pruža otpor, to je već u sferi nedokučivog jer ne mogu shvatiti da se netko tako kukavički i vjerolomno ponaša”, kazao je.  

“Nama je tisuću puta važnije što se događa u BiH nego u Severodonjecku”, rekao je Milanović.

“Komšić i Izetbegović gaze Daytonski sporazum, ne HDZ-ovac”

Kazao je i da su nominalni predstavnik Hrvata u bosanskohercegovačkom predsjedništvu Željko Komšić i predsjednik najjače bošnjačke stranke Bakir Izetbegović ti koji “gaze Daytonski sporazum”, a ne predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, kojega su Amerikanci nedavno sankcionirali zbog “kršenja Daytona i etnocentričnog ponašanja”.

“Etnocentrično ponašanje, što je to? Neki ekvivalent rasizmu?” upitao je Milanović.

“Čovjek se (Čavara, op. a.) ponaša kao predstavnik onih koji su ga izabrali”, rekao je Milanović i prozvao hrvatsku vladu da “o tome šuti”. 

“Kakva je to poruka bosanskohercegovačkim Hrvatima? Zastrašujuća.”

Milanović i Plenković jedinstveno – o Srbiji

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić u prekjučerašnjem je obraćanju naciji između ostalog Hrvatskoj zamjerio za “tutorsko-zapovjedne tonove” umjesto susjedskih i prijateljskih poruka.

Naime, na pitanje kako komentira izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Srbija mora paziti koju stranu bira između Europske unije i Rusije te da nije vrijeme za dvije stolice, Vučić je rekao da nije fasciniran tim prijetnjama i zapovjednim tonom.

Milanović je novinarima danas kazao da je “gledao to dramatično obraćanje”.

“Mislim da je patrijarh Crnojević, kad je selio Srbe s Kosova, bio skuliraniji i prizemljeniji od drame koju je Vučić pružio srpskom društvu”, komentirao je hrvatski predsjednik. 

Vučićevo prozivanje hrvatskog premijera nazvao je “bezveznim” i u stavu prema Srbiji složio se s Plenkovićem.  

“Srbija mora odlučiti gdje želi, ako želi EU, onda će se morati ponašati po europskim kriterijima, a te kriterije će Hrvatska zagovarati.”

Autor : redakcija hr-vjesnik