Na poziv predsjednika Republike Zorana Milanovića, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boravi danas u uzvratnom, službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Đukanović je stigao na Pantovčak na tête-à-tête susret dvojice predsjednika, a potom su se održali i bilateralni razgovori službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Crne Gore. Nakon sastanka, u Uredu predsjednika Republike Hrvatske održala se konferencija za medije predsjednika Milanovića i predsjednika Đukanovića, gdje je bilo riječi ponajviše o političkoj krizi koja potresa Crnu Goru.  ”Razlog poziva jest moja želja da dam podršku modernoj, građanskoj Crnoj Gori, onakvoj kakvu poznajemo zadnjih godina, iako ti odnosi nisu bili bez određenih upitnika. Većinu toga smo razjasnili. U Crnoj Gori je 1997. godine bio jedan događaj kad se s prosvjednicima tadašnje Socijalističke narodne partije pod utjecajem Beograda u maršu na Tuzi, malom naselju istočno od Podgorice u kojem žive katolički Albanci, svjetina išla fizički obračunati, a zaustavila ih je policija kojom je koordinirao Đukanović. To je prvi put na prostorima divljačke Jugoslavije da je u tim krajevima policija koju kontrolira jedna etnička skupina stala u zaštitu nacionalne manjine koja je tretirana kao neprijatelj”, rekao je Milanović.

Foto: hr-vjesnik

Dodao je i da je Crna Gora kandidat za članstvo u EU. “Uz pomoć hrvatske Vlade otvorila je zadnje poglavlje i pitanje je – što sada? Čekati one koji su tek započeli, a tu mislim na Sjevernu Makedoniju i Albaniju, koje su zaslužile da davno počnu pregovore?” kazao je Milanović i istaknuo da Crna Gora zaslužuje preferencijalni tretman. “U tom duhu i s tom namjerom moj je gost danas predsjednik Crne Gore”, rekao je Milanović. Na pitanje novinara je li ovim susretom poslana poruka Beogradu i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Milanović je kazao da je to svakako poruka. ”Tu je svatko treći višak. I Beograd i Moskva, Bruxelles u onoj mjeri koliko želite biti članica EU. Vraćam se opet na to pitanje što sad stoji između Crne Gore i Europske unije”, kaže. Đukanović kaže da je potpora Hrvatske na europskom putu Crnoj Gori “važna i dragocjena” te da “imamo intenzivnu razmjenu iskustava”. “Održavamo frekventne političke kontakte i tome u prilog ide i ovo podsjećanje na posjet Milanovića Crnoj Gori i moj današnji uzvratni posjet”, govori Đukanović dodajući da su današnji razgovori bili fokusirani na europsku perspektivu Crne Gore i zapadnog Balkana.

Foto: hr-vjesnik

“Za nas je europska i euroatlantska budućnost cijele regije jednaka stabilnosti regije. Ne vjerujemo da je moguća stabilnost bez jasne i dogledne europske perspektive”, kaže. Đukanović smatra da na zapadnom Balkanu ne može biti vakuuma. “Pogađa nas deficit pažnje s najvažnijih europskih političkih adresa. Tamo gdje izostaje očekivana pažnja i inicijativa onoga tko inicijativu treba dati, nastanjuju se interesi drugih, zemalja koje nastupaju s vrijednosnih platformi suprotstavljenih europskoj platformi”, kaže upućujući na prisutnost Rusije u regiji. “Vjerujemo da nema alternative europskoj integraciji zapadnog Balkana i zahvalni smo susjedima koji su to prošli i podržavaju na tom planu”, zaključuje Đukanović. “Dotaknuli smo se i pitanja bilateralne suradnje. Naša suradnja je vrlo kvalitetna. Želim zahvaliti Hrvatskoj na raznim oblicima podrške Crnoj Gori”, rekao je crnogorski predsjednik spominjući 10.000 doza cjepiva AstraZenece koje je Hrvatska donirala Crnoj Gori. On vidi i brojne potencijale za suradnju, osobito u području ekonomije. Đukanović govori kako se zapadnom Balkanu ponovno šalju retrogradne političke poruke da je vrijeme za ostvarenje ciljeva iz 90-ih.

Foto: hr-vjesnik

“Ključno je da imamo vladu koja će štiti nacionalne interese Crne Gore, a mi to nemamo. Cetinje je to jasno pokazalo”, govori prozivajuću vladu te dodaje da se Crnogorci moraju potruditi da dobiju vladu koja će štiti njihove nacionalne interese. Milanović je poručio Crnoj Gori da je “svatko tko je treći višak” te da je najbolje baviti se sam sobom. “Onog trenutka kad se posvetite sami sebi – a posvetiti se sam sebi nije loše, ima svoje kvalitete, introspektivnu snagu, da sad ne idem s poslovicama iz Dalmatinske zagore i Imotskog – tada se bavite sami sobom na konstruktivan način. Tu je svatko tko je treći višak. I Beograd, otvoreno to kažem, a iz niza razloga i Moskva i Bruxelles”, kaže Milanović. Hrvatski predsjednik kaže da je “naš zadatak, poučen iskustvom Hrvatske te Bosne i Hercegovine, da ljudima kažemo da se nešto događa”. “To što nema rata, krvi, to nije razlog da ljude držimo taocima. Crna Gora trenutačno je talac spazmičnosti europske politike. Tko god bude na vlasti sljedeće godine, treba prenijeti takav jasan stav hrvatske vlasti. Beograd? Ne ucjenjujem Beograd nikakvim ratnim odštetama, nije pošteno da to izvlačimo kao prepreku, osim 2000 nestalih hrvatskih ljudi. E, na to ćemo morati dobiti odgovor. Ako želite ući u EU, to ste već mogli. Ja imam sumnju u stvarne ciljeve beogradske politike kad je članstvo u EU u pitanju”, kaže Milanović.

Foto: hr-vjesnik

“Narod je surov. Pravedan, ali surov”, zaključio je Milanović. Đukanović kaže da je potreban širi društveni konsenzus za promjene ako Crna Gora želi europsku budućnost. Dodaje da su postojale razne manipulacije te da se na Cetinju “pokušalo promijeniti vlast”. “Moramo prekinuti vjerovati tim manipulacijama koje opet počinju biti moćno sredstvo balkanskih politika”, govori dodajući da se to uvijek pojavljuje kad na scenu stupaju “velikodržavni projekti”. “Laž je iz raja izašla. Dobrica Ćosić pisao je koliko je laž važan instrument u manipulaciji ljudima od velikosrpskog nacionalizma”, kaže dodajući da o njemu najviše govore njegovi potezi, odnosno to da je čak tri puta izlazio iz politike. “Crna Gora bije bitku da sačuva svoju nezavisnost i svoj građanski, sekularni karakter. Kad mi bude jasno da imamo snage da i bez moje nazočnosti kormilarimo time, neće biti nikog sretnijeg od mene da se bavim onime što već odavno osjećam kao svoj prioritet”, govori Đukanović. Milanović nije htio komentirati izjavu Milorada Pupovca da se iz Crne Gore u Hrvatsku proširilo antisrpsko raspoloženje.

Autor: M.M.