Izvor slike: PIXSELL

Na današnji dan obilježavamo Dan međunarodnog priznanja Hrvatske. Međunarodno priznanje Hrvatske je postupno uslijedilo nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991.

Današnjeg dana prisjetio se i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović te je na društvenoj mreži objavio prigodnu poruku.

“Danas obilježavamo 29. godišnjicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Spomendan je to na važan trenutak u novijoj hrvatskoj povijesti kada je i svijet prihvatio i priznao samostalnost i neovisnost hrvatske države. Nakon što se ogromna većina hrvatskih građana na referendumu izjasnila kako žele samostalnu Republiku Hrvatsku, a Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo temeljem volje građana donio odluke o suverenosti i samostalnosti te o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama bivše države, međunarodna zajednica dobila je sve demokratske argumente za priznavanje nepovratne neovisnosti Republike Hrvatske”, smatra predsjednik.

Objasnio je kako su najsnažnije argumente dali hrvatski branitelji koji su svoju želju da žive u slobodnoj i samostalnoj državi pokazali nesebičnom spremnošću na žrtvu u Domovinskom ratu.

“Njihova žrtva i stradanje najveći su doprinos slobodi i međunarodnom priznavanju Republike Hrvatske i na tome smo im trajno zahvalni”, ističe.

Spomendan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 15. siječnja, neka nam bude, kako Milanović kaže, još jedan podsjetnik ne samo na dug prema svim žrtvama borbe za samostalnost nego i podsjetnik na sposobnost da opstanemo kada je najteže.

“… i podsjetnik na obvezu sviju nas da hrvatsku državu gradimo kao demokratsku i uspješnu zemlju koja će biti na ponos budućim generacijama. Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, koja je uslijedila 1998. godine i koju također obilježavamo na današnji spomendan, primjer je uspjeha u građenju mira i demokratskog razvoja Republike Hrvatske u godinama nakon međunarodnog priznanja”, zaključio je predsjednik Milanović.

AUTOR: HR-vjesnik