Predsjednik Zoran Milanović na Pantovčaku je jutros primio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

I dok su u vladi, zbog odluke Stožera o obveznim covid-potvrdama, za novinare, snimatelje i sve druge obvezne covid-potvrde, što je i naglašeno u pozivu medijskim kućama, to nije bio slučaj na Pantovčaku. 

U pozivu medijima na Pantovčak nisu se ni spominjale covid-potvrde niti ih je itko u Uredu predsjednika jutros provjeravao.

Predsjednik Milanović je, nakon što je uvedena obveza covid-potvrda u javnim, državnim i lokalnim institucijama, rekao kako on to ne namjerava provoditi. 

Iz vlade najavili stroge kazne

No prije nekoliko dana iz vlade su objavili da uvode stroge kazne za dužnosnike koji ne provode covid-potvrde. Kazne su od 30.000 do 50.000 za odgovorne osobe u institucijama. 

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kaže kako se kazne odnose na čelnike tijela i da će Državni inspektorat kontrolirati poštuju li čelnici tijela Zakon i odluke Stožera. Kazao je kako će u slučaju Ureda predsjednika odgovorna osoba biti predstojnik Ureda. 

Novinari su na Malenicu pitali što ako vojska ne pusti Državni inspektorat na Pantovčak.

“Čujte, odgovornost svih je da poštuju zakon. Ne vjerujem da će si predsjednik države dopustiti da ne poštuje zakon, to je pitanje političke odgovornosti. Apsurdno je da imamo predsjednika koji javno poziva na nepoštovanje zakona”, kazao je Malenica.

Detalji Macronova posjeta

Milanović je jutros primio francuskog predsjednika Emmanuela Macrona uz najviše državne počasti. Orkestar Oružanih snaga RH izveo je francusku himnu Marseljezu i hrvatsku Lijepu našu, a događaj je upriličila i Počasna-zaštitna bojna.

Macron nakon sastanka s Milanovićem: “Ovaj posjet je simbol našeg prijateljstva”

Nakon svečanog dočeka dvojica predsjednika uputila su se na tête-à-tête susret, a nakon toga su se obratili medijima. 

Macron nakon susreta s Milanovićem odlazi do Trga Stjepana Radića, gdje će položiti vijenac kod Spomenika domovini.

Sam je izrazio želju da oda počast poginulima u Domovinskom ratu i bit će prvi najviši gost koji će to učiniti kod novog zagrebačkog spomenika. 

Nakon polaganja vijenca šef francuske države odlazi u Banske dvore. 

Autor: M.M.