Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u posjetu je Livnu. Sudjelovao je na svečanoj sjednici gradskog vijeća. Nakon toga se obratio javnosti, prenosi N1.

Foto : Screenshot N1

“Hrvatice i Hrvati, braćo i sestre, u ovom gradu odakle moji preci Milanovići kao prava pasmina dolaze, u Hrvatsku, Dalmaciju, ali neke stvari ne zaboravljaš. Imam prijedlog – sljedeći put na ovakvim skupovima, nakon hrvatske i BiH himne pustite i himnu EU, Odu radosti, da pokažete tko ste i što ste i kamo stremite, kakvi su vaši ciljevi, da su oni jasni, da nema nikakvih figa u džepu. Nema države, ni blizu, koja želi ulazak BiH u EU koliko to želi Hrvatska.

Iz sentimentalnih razloga, ili ako hoćete, iz čisto sebičnih razloga. Mnogo toga radim zato što je iz neke moje, hrvatske, predsjedničke pozicije to u interesu zajednice koju predstavljam. Volim Švedsku i Finsku, ali Hrvatskoj sam prisegnuo. I iz tih cipela nema dalje”, rekao je Milanović.

Milanović: Kad mi nude da potpišem da Ukrajina bude kandidat za EU, ja kažem može, ali ne bez BIH

“Kada mi ponude da potpišem pismo predsjednika istočnoeuropskih i srednjoeuropskih država koje traži da se Ukrajini odmah danas da status kandidata, ja kažem – može, ali ne bez BiH. To je kao da mi je netko odrezao ruku. Ja znam da će nakon ovoga naši ideje motivi, porivi biti nekima sumnjivi, ali vjerujte da se za europsku BiH puno jače diše u Zagrebu nego u velikom dijelu Sarajeva. Ovo je za nas važno”, dodao je.

Osvrnuo se i na kritike na njegov račun.

“Ja mogu biti optužen za dosta toga, možda ne baš za sve, ali da sam nacionalist, a kamoli ekstremni nacionalist što ovih tjedana slušam od tzv. europskih političara iz Njemačke i nekih drugih država, e za to moraš biti niska forma života. Ako nešto nisam, nisam nacionalist. Ako nešto sigurno nisam, nisam šovinist.

Ako sam svoj politički put na nečemu gradio, u Hrvatskoj, uvijek u Hrvatskoj i zauvijek u Hrvatskoj jer mi se fućka za Bruxelles, tamo nemam perspektivu, ali ne znači da u tome ne vidim ogromnu hrvatsku šansu. Svaki euro koji se nudi iz EU je euro koji moramo potrošiti da bismo a) dali veće plaće svojima učiteljima, profesorima i ljekarima i b) pomogli vama jer vama Europa u ovakvoj konstelaciji ne pomaže, ona vam odmaže”, rekao je.

“Živio hrvatski narod u BiH, živjela europska BiH”, rekao je na kraju govora Milanović.

Milanović kaže da nitko ne želi ulazak BiH u EU kao Hrvatska

Kritizirao je odnos međunarodnih dužnosnika prema Bosni i Hercegovini, napose oko pokušaja da se “nasilno organiziraju izbori” te na njima poraze Hrvati. “Čekaju vas ne bitke, nego dogovori. Nije sve izgubljeno. Učinit ću sve da ne bude sve izgubljeno, da vas predstavljaju ljudi koje vi birate”, rekao je Milanović.

Dodao je kako su u pripremi izbora narušena temeljna načela Daytonskog sporazuma. “To nije put u Europu. Tako europska država ne funkcionira”, istaknuo je. Za sebe je rekao kako nije nacionalist, za što ga optužuje dio bošnjačkih političara i javnosti.

Govoreći o obljetnici vojne pobjede hrvatskih snaga na livanjskome polju, hrvatski predsjednik je rekao kako to Republika Hrvatska nikada neće zaboraviti.  

“Ovdje se prije 30 godina rijetkom hrabrošću branila BiH, europska BiH, ali i hrvatska obala. Hrvatska to ne može zaboraviti”, naveo je. Po njegovu tumačenju, da Hrvatska i BiH nisu imale embargo na naoružanje te da su imale dostupnost naoružanja kakvo danas ima Ukrajina, ne bi se dogodio pad Vukovara.

“Da smo imali kao što danas ima Ukrajina, Vukovar ne bi pao. Tenkovi ne bi prešli Dunav”, rekao je.

Autor: redakcija hr-vjesnik