Medvedev prijeti: Vidjet ćete kako Zemlja gori, a cement se topi

Kremlj je danas objavio da su ambicije Ukrajine da uđe u NATO prijetnja sigurnosti Rusije i da je stoga nužna “specijalna vojna operacija” u Ukrajini, kako Moskva naziva invaziju na susjednu zemlju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je ideja Ukrajine da se priključi NATO-u “glavna prijetnja” Rusiji, koja “naglašava važnost i hitnu potrebu da se osiguraju naša sigurnost i nacionalni interesi”.

Prije nego što je Rusija u veljači poslala tisuće svojih vojnika u Ukrajinu, Moskva je tražila pravna jamstva da Ukrajina nikad neće biti primljena u Sjevernoatlanski savez.

Ukrajina objavila kakva sigurnosna jamstva traži

Ukrajinska vlada je u utorak predstavila sigurnosne garancije koje smatra nužnima za svoju zemlju nakon što sukob s Rusijom završi.

Plan u Kijevu su u utorak predstavili čelnik predsjednikove administracije Andrij Jermak i bivši glavni tajnik NATO-a Anders Fogh, a njime su predviđeni oružje i poduka koje Ukrajina traži od svojih zapadnih saveznika kako bi svoj suverenitet mogla braniti i u budućnosti.

Plan predlaže da više europskih zemalja, uz SAD, Kanadu, Australiju i Tursku, bude jamac sigurnosti Ukrajine te da se nastavi s naporima da se Ukrajina pridruži NATO-u.

Medvedev opet prijeti trećim svjetskim ratom: Vidjet ćete kako Zemlja gori, a cement se topi 

Iako je Ukrajina na početku ruske invazije u zamjenu za prekid vatre nudila odustajanje od svog Ustavom propisanog cilja pridruživanja NATO-u, iz Kijeva sada kažu da ih zanima isključivo punopravno članstvo, a ne labavija sigurnosna jamstva.

No bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je postao jedan od najglasnijih zagovaratelja rata među političarima u Rusiji, rekao je da bi ukrajinski zahtjevi mogli rezultirati “trećim svjetskim ratom”. Medvedev je na Telegramu naglasio da bi pridruživanje Ukrajine NATO-u obvezalo druge članice na obranu Ukrajine.

Dodao je i da NATO, ako se nada da će tako oslabiti Rusiju, može očekivati da će vidjeti kako “Zemlja gori, a cement se topi”

Autor : redakcija hr-vjesnik