Izvor slike: HR-vjesnik

Maturanti okupljeni u Facebook grupi “Tražimo odgodu državne mature” sada traže i ostavku ministrice Divjak nakon najave da će se matura ipak pisati u lipnju te da razloga za odgodu nema. Maturanti su ovim raspletom događaja izrazito nezadovoljni i poručuju kako ne žele da im ministrica Divjak kroji sudbinu.

Njihov zahtjev prenosimo u cijelosti:

“Ministrica Blaženka Divjak u ovoj je školskoj godini više puta pokazala da je nesposobna i nedorasla situacijama koje su nas pogodile. Ona govori da nas razumije, da nam želi olakšati, želi izvesti “najbolji scenarij”. Mi to nismo baš primjetili. Maturanti organizirani na društvenim mrežama još nakon štrajka tražili su micanje dijela gradiva s mature, njih 10-ak tisuća potpisivalo je različite peticije, NCVVO i mnogi drugi također su predlagali slične mjere. Ona je ignorirala. 26.3. NCVVO predložio je odgodu mature, mi smo se okupili na ovoj stranici, mnogi maturanti su pisali pisma sa sličnim zahtjevima, viša savjetnica NCVVO-a prije 4 dana je rekla da bi najbolje rješenje bila odgoda mature. Iznijeli smo jasne argumente zašto smatramo da ćemo biti neravnopravni ako se matura održi u lipnju. Ona je nastavila ignorirati, ponavljati da je nužno da se matura obveznih predmeta održi od 8.6. do 29.6. i došla na “briljantnu” ideju da razgovara s rektorima i dekanima o važnosti izbornih predmeta za upis na fakultete. Iako nam navodno želi olakšati, ne interesira ju što smatramo da je to loš prijedlog.

Danas je izjavila:
“Pomicanje mature na kolovoz ne bi nikome puno donijelo osim što bismo odgađali. Ovako imamo rezervne scenarije. Išli smo i da maksimalno smanjimo vrijeme koje učenici provedu u pisanju državne mature”
Sve je izglednije da će nas vratiti u školske klupe zadnjih 15-20 dana škole i baciti u ralje ispita iz svih predmeta koji nas čekaju. SJAJNI UVJETI ZA PRIPREME ZA PISANJE MATURE!
DOSTA NAM JE! NE ŽELIMO DA NAM ONA KROJI SUDBINU! OSTAVKA!”

Izvor slike: Facebook

Autor: HR-vjesnik