Matej Periš nestao je u Beogradu prije više od deset dana.

Foto : hr-vjesnik

Potraga koja danas ulazi u deseti dan još nije dala nikakve konkretne rezultate, a u cijelom slučaju ima puno nepoznanica.

Matejev otac: Svaka sekunda je kao godina

Kako je Indexu rekao Matejev otac Nenad Periš, jučer iz policije nije dobio nikakve nove informacije, no po njegovim saznanjima potraga nije prekinuta. 

“Nažalost, nisam dobio nikakve informacije od policije jučer. Pao je snijeg i to će sigurno napraviti probleme u potrazi”, kazao je Matejev otac Indexu.

On ostaje u Beogradu i čeka da mu stignu bilo kakve nove informacije iz MUP-a Srbije o tijeku potrage, što bi se moglo dogoditi sutra. 

“Svaka sekunda traje kao godina”, rekao nam je Matejev otac. 

Snijeg se očekuje i u noći te sutra, a u utorak bi trebalo doći do razvedravanja, kada bi se potraga ponovno mogla intenzivirati. 

Fokus pretrage jučer je spušten niz Dunav, čak do Smedereva i do Pančeva. Slijedom toga obaviještene su i susjedne zemlje, odnosno sustav Interpola koji se inače aktivira u ovakvim situacijama.

Forenzičar: Moje informacije su da ništa od tragova nije nađeno

Forenzičar Časlav Ristić komentirao je neprovjerene priče da su prije pet dana kod rijeke nađeni opušak i vezica, za koje se sumnjalo da pripadaju Mateju.

“Nije pet dana dug period, svakako na tim vezicama moraju ostati i pronaći se biološki tragovi. Moje informacije, otkako pratim ovaj slučaj koji me je zaista potresao, govore da forenzičari na licu mjesta nisu ništa pronašli. Oni su pregledali šire i bliže lice mjesta, odnosno mjesto na kojem bi se trebali pronaći tragovi kako bi se našlo nešto što je Matejevo i, koliko znam, tu ništa nije pronađeno”, rekao je i dodao:

“Analize DNA mogu se završiti u dan-dva, ako je njegov biološki otac dao, a dao je, ako su uopće pronađene vezice. I s opuška se može napraviti analiza DNA, tu ostaje pljuvačka, koja je jako potentan trag.”

On kaže da uzrok nestanka treba tražiti u kafiću iz kojeg je Matej nestao.

Foto : hr-vjesnik

“Mi se sad ovdje bavimo posljedicom, ali uzrok je u restoranu, zbog čega je on trčao, to znaju njegovi prijatelji. Onaj protok vremena od kada su oni vidjeli da njega nema pa do sutra popodne, kada su prijavili policiji, to je velik protok vremena i za forenzičare jer pojedini tragovi se gube u tom periodu”, rekao je.

“Moguće je da nema nikakvog traga. Ako je trčao, ako je ušao uopće u vodu, on je došao stepenicama i ušao u vodu, ili upao preko ograde. I koji tu tragovi onda mogu ostati? Opet, jedino ako se hvatao za ogradu ili mu je ispao neki komad odjeće. Pitanje je je li uopće ušao u vodu jer sigurnosne kamere nisu zabilježile njegov ulazak u vodu”, dodao je.

Autor : M.M.