Rezultati opsežne studije iz Izraela te one koju je provela Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” neupitno pokazuju da razina antitijela nakon primljene dvije doze cjepiva opada s vremenom. S obzirom na to, potpuno je sigurno da će doći do docjepljivanja trećom dozom, a otvoreno je ostalo samo pitanje kada će se krenuti s docjepljivanjem i kada će, nakon imunokompromitiranih i starijih, doći na red svi ostali kaže Markotićka.

Alemka Markotić, ravnateljica Zarazne i jedna od autorice studije koja je provedena na zaposlenicima te ustanove, iznijela je zaključak da je šest mjeseci nakon primitka oba cjepiva razina zaštite slična onoj koja se stječe nakon tri tjedna od primitka prve doze. Studija je provedena na više od 550 zaposlenika, od čega su 82 posto ispitanika žene, a 18 posto muškarci. Prosječna dob im je 43 godine, a podijeljeni su u različite skupine: oni koji nisu preboljeli i oni koji su bili u samoizolaciji, oni koji su preboljeli covid prije cijepljenja, zatim poslije cijepljenja, između cijepljenja…

Rast titra

– Tri i šest mjeseci nakon druge doze cjepiva vidljiv je pad titra, to je pokazala i izraelska studija, odnosno pokazuju da je došlo do povećanja inficiranih. Razina antitijela šest mjeseci nakon druge doze samo je malo viša nego tri tjedna nakon prve doze. Oni koji su preboljeli imali su više antitijela. Oni koji su preboljeli covid nisu nakon druge doze imali rast titra. I oni bilježe pad – pojasnila je Markotić. No na pitanje jesmo li i dalje zaštićeni nakon šest mjeseci od primitka cjepiva, Markotić govori kako jednoznačnog odgovora nema.

– Svi bismo htjeli znati odgovor na to pitanje. Vidjeli ste da je razina antitijela pala na razinu prve doze. Sad smo mjerili samo razinu antitijela, nije još dovoljno razvijena stanična imunost. S jedne strane naše tijelo i štedi, nije potrebno imati jako visoku razinu, s druge strane treba još jedno istraživanje, kolika je razina stanične memorije, koliko će biti brzo potaknuta da proizvede još antitijela. Mislim da smo manje zaštićeni nego što smo bili odmah nakon druge doze, ali smo više zaštićeni nego nakon prve doze. Jesmo više zaštićeni, ali trebamo biti oprezni. I bit će potrebna treća doza da budemo još više zaštićeni – kazala je Markotić.

Koliko je važno cijepiti se pojasnila je brojkama: samo 1,72 posto djelatnika koji su bili cijepljeni zarazili su se nakon cijepljenja, dok je prije cijepljenja taj udio iznosio 14 posto. Slično je i s izraelskim istraživanjem. Naime, unatoč vrlo visokom postotku procijepljenih, tu je državu zahvatio vrlo snažan četvrti val na koji odgovaraju cijepljenjem trećom dozom.

Visoka smrtnost

– Oni su dosad cijepili više od dva milijuna ljudi trećom dozom. U periodu od 13-14 dana nakon cijepljenja trećom dozom imunitet izrazito raste i relativan rizik je nešto malo više od 11 puta manji u odnosu na one koji su cijepljeni s dvije doze – iznio je podatke Krunoslav Capak i dodao da prema njihovim istraživanjima treća doza ima značajno manje nuspojava. Što se same epidemiološke situacije tiče, ona se i dalje pogoršava. Porast novooboljelih, hospitaliziranih i onih na respiratorima i dalje je visok. Jučer je zabilježeno 816 novih slučajeva zaraze, što je ukupno 8,5 posto od ukupnog broja testiranih. Na bolničkom liječenju nalazi se 457 pacijenata, od toga je na respiratoru 57 pacijenata. Preminulo je 6 osoba. U odnosu na prošli tjedan imamo 31 posto više zaraženih.

Foto: hr-vjesnik

Prema 14 dnevnoj incidenciji na 100 tisuća stanovnika Hrvatska je na 13. mjestu EU, Cipar i Irska imaju najvišu, a Poljska i Mađarska imaju najnižu incidenciju. Po stopi smrtnosti, Hrvatska je na 20. mjestu – zaključio je Capak.

Autor: M.M.