Udruga U ime obitelji ustvrdila je u nedjelju da je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izglasavanjem jednostranog i retrogradnog ukidanja mjere roditelj odgojitelj, suprotno predizbornom obećanju, oduzeo zajamčeni dio prihoda oko 21.000 djece u Zagrebu.

FOTO :hr-vjesnik

Zabrinuta zbog, kako ističu, protupravnog i društveno neodgovornog ponašanja gradonačelnika i platforme Možemo, udruga je navela da je Tomašević oduzeo sredstva za život oko 21.000 djece i 8000 novorođenčadi, suprotno predizbornom obećanju temeljem kojeg je dobio priliku obnašati vlast.

“Porezni novac oduzeo onima kojima je najpotrebniji”

“Izglasavanjem pet puta manjeg izdvajanja za financiranje novorođenčadi – gradonačelnik Tomašević je porezni novac Zagrepčana oduzeo onima kojima je on sigurno najpotrebniji – obiteljima s malom djecom”, priopćila je u nedjelju udruga, tvrdeći da su gradonačelnik i njegovi suradnici širili u javnosti netrpeljivost prema korisnicima mjere i iznosili netočne podatke u pokušaju da se opravda financijski udar na obitelji s djecom.

Udruga navodi da mjeru roditelj odgojitelj koristi oko 5800 obitelji koje se brinu o oko 21.000 djece, od toga više od 6000 vrtićke dobi, te da se u četiri godine, od 2016. do 2020., u Zagrebu rodilo 1004 treće i daljnje djece više nego u prethodnom razdoblju.

“Računa se da je oko polovice te djece rođena u obiteljima koje su korisnici mjere, dakle više od 500 djece, što znači da je ova mjera omogućila da parovi koji to žele, rode 500 više trećeg, četvrtog i daljnjeg djeteta, odnosno 20 razreda po 25 učenika!” poručili su iz udruge.

“Tomašević šalje poruku građanima da mu obitelj i djeca nisu važni”

Ocijenili su da Tomašević, osim što krši predizborno obećanje, šalje poruku građanima da mu obitelj i djeca nisu važni, kao i da je glavna inovativnost njegove političke platforme ne u borbi protiv korupcije i racionalizaciji troškova Grada, nego u financijskom udaru na djecu, mlade i obitelji.

Udruga U ime obitelji zaključila je da se smanjenjem ulaganja u novorođenu djecu i ukidanjem mjere nanosi teška ekonomska šteta djeci i roditeljima, gradu Zagrebu i Hrvatskoj, naglašavajući pritom da su razni oblici financijskog ulaganja u djecu samo mali dio troškova očeva i majki, koji, po dostupnim podacima, za jedno dijete na mjesečnoj razini iznose oko 3000 kuna.

Autor :M.M.