Marija Kolesnikova (39), ključna je opoziciona aktivistica, koja se trenutno nalazi u zatvoru u Bjelorusiji.

Vijeće Evrope u ponedjeljak je dodijelilo svoju najveću nagradu za ljudska prava zatočenoj bjeloruskoj opozicionoj čelnici Mariji Kolesnikovoj, koja je uhapšena u prošloj godini nakon što je pocijepala svoj pasoš na granici kako bi spriječila da bude protjerana iz zemlje.

Marija Kolesnikova pojavljivala se na političkim mitinzima, pokazujući gestu koja je postala njen zaštititni znak – srce koje je formirala vlastitim prstima (EPA)

U ovom mjesecu sud u Minsku je proglasio krivom za urotu preuzimanja vlasti, stvaranje ekstremističke organizacije i pozive na akcije koje štete državnoj sigurnosti, i osudio je na 11 godina zatvora, piše AP a prenosi Fena.

Na ceremoniji u francuskom gradu Strasbourgu, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope dodijelila joj je devetu nagradu Vaclav Havel za ljudska prava, koja odaje počast izuzetnim akcijama građanskog društva u odbrani ljudskih prava. Nagrada je vrijedna 60.000 eura.

Višemjesečni protesti u Bjelorusiji

Bjelorusiju su mjesecina potresali protesti nakon što je predsjednik Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat na predsjedničkim izborima u avgustu 2020. koje su opozicija i Zapad osudili kao prevaru. On je nakon toga naredio golemu akciju gušenja protresta u kojoj je više od 35.000 ljudi uhapšeno i na hiljade je premlatila policija.

“Suprotstavljajući se režimu koji je izabrao silu i brutalnost protiv miroljubivih i legitimnih protesta, Kolesnikova je pokazala da je spremna da riskira vlastitu sigurnost radi većeg cilja – ona je pokazala istinsku hrabrost”, izjavio je predsjednik skupštine Rik Daems dok je uručivao nagradu.

Prihvatajući nagradu uime svoje sestre, Tatjana Komič je izjavila: “Ova nagrada je znak solidarnosti kompletnog demokratskog svijeta s narodom Bjelorusije. Također je znak da nas međunarodna zajednica podržava i da smo na pravom putu”.

Kolesnikova (39), ključna je opoziciona aktivistica. Ona se pojavljivala na političkim mitinzima, neustrašivo hodajući ispred redova policije za suzbijanje nemira i pokazujući gestu koja je postala njen zaštititni znak – srce koje je formirala vlastitim prstima.

Bivša flautistica

Bivša flautistica u bjeloruskom filharmonijskom orkestru predvodila je kampanju Viktora Barbika, čelnika banke u ruskom vlasništvu koji je pokušao da se natječe protiv Lukašenka, ali mu je zabranjeno učešće u izborima nakon što je bio zatočen zbog optužbi za pranje novca i utaju poreza koje on smatra poitički motiviranim.

Kolesnikova se potom udružila s bivšom nastavnicom engleskog jezika Svjatlanom Tihanouskajom, koja se natjecala uime svog zatočenog supruga Sergeja, opozicionog blogera i Veronikom Tsepkalo, suprugom još jednog vodećeg protivkandodata Lukšenku koji je pobjegao iz zemlje iz straha od hapšenja.

Trojka se pojavljivala zajednički na živopisnim kampanjama koje su bile u oštrom kontrastu s Lukašenkovim mitinzima u sovjetskom stilu.

U septembru 2020, agenti KGB-a dovezli su Kolesnikovu na bjelorusko – ukrajinsku granicu u pokušaju da je protjeraju. U neutralnoj zoni između dvije zemlje ona je uspijela pocijepati svoj pasoš, izaći iz automobila i došetati se nazad u Bjelorusiju, gdje je odmah uhapšena.

Vijeće Evrope ima 47 država članica, među kojima je Rusija, ali ne i Bjelorusija, vodeće je kontinentalno tijelo za ljudskla prava. Ono nije dio Evropske unije.

Autor: M.M.