Agencija  Moody’s objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU o ulasku u eurozonu. Ministar financija Zdravko Marić povodom te objave održao je konferenciju za medije.

Foto : Screenshot

Ministar je naveo da je to jako dobra vijest koja dolazi kao “svojevrsni šlag na tortu svega onog što smo kao vlada od početka mandata ne samo najavljivali nego i naveli kao nešto od prioriteta i ciljeva, a to je povratak Hrvatske u sigurnu zonu investicijskog rejtinga”.

S ovom najavom praktički imamo sve tri kreditne rejting agencije u investicijskoj zoni. To je prvi pokazatelj i prvi efekt formalnog članstva u eurozoni”, dodao je Marić.

Kaže da su strah i zabrinutost građana opravdani zbog kratkoročnih negativnih efekata uvođenja eura, ali ističe da se kroz ovaj element vidi da su koristi kudikamo veće i više.

Dodaje da će članstvo u eurozoni biti prožeto s većim koristima nego nedostacima.

“Ovo nije pozitivna vijest samo za Hrvatsku nego i za eurozonu u smislu dublje i jače integracije i osnaživanja druge najjače svjetske valute – eura”, kazao je ministar financija.

“Poskupljenja? Građani još ne mijenjaju navike”

Osvrnuo se na cijene energenata i namirnica kao i na potrošačke navike građana.

“Koja je to razina kad počinjemo mijenjati navike? Očito još nismo tu kad je riječ o pogonskom gorivu. Slična je stvar i s hranom. U dodatnoj komplikaciji, možemo očekivati da će se sklonosti potrošača početi mijenjati. Za sada, koliko god bilo poteškoća, dobar dio građana to uspijeva podnijeti”, rekao je Marić, prenosi N1.

U odnosu na 2019. godinu, bolji smo u vrijednostima fiskaliziranih računa, dodao je Marić. “Nažalost, nisu samo energenti, prijevoz i hrana, već su i cijene hotela porasle”, rekao je.

Najavu agencije Moody’s komentirao je i predsjednik vlade Andrej Plenković.

“Agencija Moody’s objavila je da će povećati kreditni rejting Hrvatske za čak dvije razine na Baa2, nakon završne odluke Ecofina 12. srpnja o članstvu u eurozoni. To je konkretna potvrda da će ulazak u eurozonu pomoći Hrvatskoj u kriznim vremenima te osnažiti naše gospodarstvo!” poručio je premijer.

Autor : redakcija hr-vjesnik