BDP je u drugom ovogodišnjem tromjesečju skočio za rekordnih 16.1 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, prve su procjene Državnog zavoda za statistiku. Velik je to porast nakon 4 loša tromjesečja kada nam je gospodarstvo padalo zbog koronakrize. Vlada je zadovoljna brzim oporavkom, čak je ugodno iznenađena jer predviđala je 12 posto rasta. Ministar financija Zdravko Marić u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da smo, prema svim dostupnim podacima, u zoni stope rasta od 7 posto na godišnjoj razini.

Što je sve iznad očekivanja

“Osobna potrošnja i izvoz roba su iznad naših očekivanja. Moram priznati da su investicije nešto ispod, bez obzira na visoku stopu rasta od 18 posto. No možemo sve skupa biti zadovoljni s ovom stopom rasta. Nakon, možemo to reći, povijesno najvećeg pada u drugom tromjesečju prošle godine, uslijed zaključavanja, sada imamo povijesno najviši rast, iznad očekivanja i mislim da imamo dobru perspektivu za ovu godinu”, ustvrdio je Marić, dodavši da se sve usporedbe rade s 2019. godinom i ideja je da se što prije dosegne razina iz te pretkrizne godine.

“Jako mi je drago da su u ovom drugom tromjesečju na proizvodnoj strani jako potegnuli građevina, trgovina na malo i prerađivačka industrija”, naglasio je Marić.

Ministar kaže da je i prvo tromjesečje ove godine bilo jako dobro te objašnjava da minus od 0.2 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prvo tromjesečje leži upravo u blagom padu investicija, koje je ranije spomenuo.

“Međutim, imamo jako velika očekivanja od investicija, kako javnih tako i privatnih, s obzirom na to da kreće implementacija Nacionalnog programa oporavka i stabilnosti, u kojem su investicije značajno zastupljene”, poručio je ministar.

Očekuje i da će sezona biti bolja od očekivanog

Kaže da su u godišnjoj projekciji za cijelu godinu za srpanj i kolovoz predvidjeli da bi noćenja stranih turista bila na razini 68 do 70 posto.

“Ona su trenutno na razini od 83 do čak 93 u kolovozu. Pratimo i vrijednosti fiskaliziranih računa. Nakon rasta od 5 posto u srpnju, u odnosu na srpanj rekordne 2019., u kolovozu imamo rast od gotovo 21 posto u odnosu na kolovoz 2019. Sve to skupa govori da bi treće tromjesečje trebalo nastaviti taj trend dobrih gospodarskih ostvarenja, naglasio je Marić.   

“Mi smo sad u zoni rasta od nekih 7 posto”

Za jesen je najavio revidiranje očekivanog godišnjeg rasta BDP-a.

“Već sada neke naše preliminarne projekcije, prema sada raspoloživim podacima i svim našim projekcijama i saznanjima, kažu da smo mi sada u zoni stope rasta od nekih 7 posto na godišnjoj razini, otkrio je ministar financija.

Prihodovna strana proračuna

Ističe da se ovaj trend preljeva u proračun na prihodovnoj strani.

“Prihodi su dobri, možemo svi biti zadovoljni. S današnjim danom porezni su prihodi gotovo na razini 2019. godine. Posebno me raduje što su doprinosi u mirovinsko osiguranje iznad 2019. godine. Mi imamo najviše osiguranika mirovinskog osiguranja, preko milijun i 600 tisuća, dakle najveći broj u zadnjih 13 godina. Tomu treba pridodati i rast realnih plaća i sve ono što je doprinijelo rastu osobne potrošnje. Međutim, ono na što se sigurno još treba staviti fokus jeste rashodovna strana državnog proračuna. U tome se krije rješenje ili ključ izazova održivosti javnih financija”, bio je jasan ministar financija.

Poručio je da je vrlo oprezan kada se radi o predviđanju deficita u proračunu.

“Prihode imamo više od očekivanih, međutim još uvijek imamo dosta visoke pritiske na rashodovnoj strani proračuna. Za neke od njih nam je drago npr. indeksacija mirovina, kako sreće da možemo i više za njih izdvajati. Međutim, znamo da situacija sa zdravstvom, s javnom upravom po pitanju plaća, kao i nekih drugih stavki stavlja dodatne pritiske na izvršenje ove godine, ali ništa od toga neće doći pod znak pitanja”, kaže Marić.

Promjene u potporama

Komentirao je i najavljene promjene u sustavu potpora.

“Imali smo već nekoliko sastanaka i do utorka ćemo obznaniti novosti. Vidimo da su mjere dale svoj obol i rezultat i na neki način idemo prema sljedećim koracima, ali ako vidimo da je ponovno došlo do pogoršanja, što se nadamo da neće, gospodarske mjere moraju ponovno biti tu, adekvatne i pravovremene”, naglasio je dodavši da još uvijek postoje sektori koju su ugroženi te da se potpore ne ukidaju u potpunosti.

Komentirao prijavu Povjerenstvu zbog svog boravka na prijateljevoj jahti

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dobilo je prijavu protiv ministra Marića zbog ljetovanja na jahti prijatelja poduzetnika. Kaže da Povjerenstvo još nije tražilo njegovo očitovanje, ali da pretpostavlja da su tražili očitovanja od pojedinih službi – carinske uprave, porezne uprave, HBOR-a.

“Ja sam to rekao sve javno do sada, naravno ako budem još nešto trebao Povjerenstvu dostaviti, to ću i učiniti. Međutim, smatram da na osnovu svega što je javno izrečeno, da će njihova odluka biti vrlo jednostavna i da neće biti potrebe za pokretanje postupka”, rekao je Marić.