Posada jednog ratnog broda navodno je odbila raketirati Odesu te se nakon toga povukla s borbenog položaja

Foto : hr-vjesnik. Zarobljeni Ruski vojnici

Prema nekim izvještajima koji stižu s ukrajinske bojišnice, mladi i uplašeni ruski vojnici plaču jer im je naređeno da pucaju na sve i svakoga, pa i civile, piše The Mirror.

Neki su pripadnici ruske vojske navodno nesretni jer mnogi Rusi Ukrajince vide kao svoju braću i sestre te zato što su invaziju Ukrajine koju je naredio ruski predsjednik Vladimir Putin osudile gotovo sve zemlje svijeta.

– Bacimo li oko na dosadašnje ruske vojne operacije, možemo vidjeti da imaju velikih problema s logistikom i komunikacijom. Cijeli pothvat izgleda kaotično i neorganizirano – rekao je Michael Kofman, stručnjak za rusku vojsku pri Međunarodnom centru za znanstvenike Woodrow Wilson u američkom gradu Washingtonu.

Ukrajinski mediji pišu da je došlo do pobune na ruskom brodu koji je odbio napasti ukrajinsku luku Odesu. Rusi su se, navodno, netom prije napada javili Ukrajincima i rekli im da ih neće napasti te su ih potom zamolili da im dopuste da zaljev u Crnom moru u kojem su bili stacionirani napuste bez da ih napadnu.

– Velika grupa ruskih ratnih brodova u ponedjeljak je u večernjim satima trebala napasti plaže Odese. Približila se obali. Rusi su trebali otvoriti vatru na plažu. Ukrajina je bila spremna uzvratiti, no Rusi su se najednom povukli. Navodno su marinci s Krima odbili napasti Odesu – napisao je na Twitteru bivši ukrajinski diplomat Oleksandr Šerba.

The Mirror piše da su ruske vojnike osobito pogodile fotografije njihovih uništenih vojnih vozila i tijela poginulih suboraca, mnoga od kojih su samo ostavljena na ulicama.

Šerba je na svom Twitter profilu objavio video snimku u kojoj se može vidjeti razgovor između jednog ruskog vojnika sa svojom majkom. “Mama, (zapovjednici) mrtve ostavljaju na fronti. Dokrajčili su sve ozlijeđene iz moje jedinice. Svi su ubijeni…”, rekao je vojnik iz snimke koju je objavio Šerba.

Zvučni zapisi navodno svjedoče da su ruski vojnici koji se nalaze na fronti očajni te da rone suze zbog naredbi koje su im dane. Britanska obavještajna tvrtka ShadowBreak Intl tvrdi da je čula poruke koje su slali ruski vojnici te da se na temelju njih dade zaključiti da im je borbeni moral nizak.

Autor : redakcija hr-vjesnik