Izvor slike: Romski portal

Veljko Kajtazi rekao je, prije ulaska na pregovore s Andrejom Plenkovićem, da je njegovo mišljenje da manjinci trebaju tražiti tri ministarstva ili mjesta u Vladi.

“Imat ću u uvidu da sam dobio 80% glasova što dokazuje da imam veliku podršku. Vidim se kao mogućeg kandidata za ulazak u Vladu”, rekao je Kajtazi po dolasku na sastanak i dodao:

“Pojedine stranke su tražile više i dobivale. Ovo je najmanje što može tražiti klub nacionalnih manjina, barem tri pozicije u Vladi.”

Kazao je da će još vidjeti koje bi ministarstvo mogli dobiti, a pretendiraju na Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo uprave.

Kajtazi je naglasio da su sva tri ministarstva vrlo važna za pripadnike romske zajednice za razvoj društva, no o svemu će se još razgovarati, dodao je, prenosi N1.

Zanimljivo, Kajtazi i ostali predstavnici nacionalnih manjina počeli su Plenkoviću postavljati velike ultimatume ukoliko želi njihovu potporu u saboru. Možda bi Plenkoviću bilo logičnije da razmisli o nekolicini “žetončića” iz Mosta ili Domovinskog pokreta nego da se toliko dodvorava Pupovcu i Kajtaziju te njihovim nerealnim zahtjevima.

Jasno, nacionalne manjine trebaju biti zastupljene u saboru, pa čak i u vladi, ali uz razumni dio podjele ministarstva, jer ovo što traži Kajtazi u jednu ruku je i licemjerno, iz razloga jer Kajtazi redovito u sabor dođe glasovima romske nacionalne manjine, a s njima se bavi samo nekoliko dana prije parlamentarnih izbora, kada treba lobirati da glasaju za njega.

Veljko Kajtazi se ne bavi dovoljno romskom nacinalnom manjinom i to je činjenica.

Unazad nekoliko dana u Đurđevcu dogodio se niz slučajeva vandalizma te je oštećena vrijedna imovina i jedan dio kulturne i prirodne baštine, o čemu smo nedavno pisali OVDJE. Prema tvrdnjama stanovnika Đurđevca navodno su problem pijani pojedinci, i to pripadnici romske nacionalne manjine. Iz razloga moguće osvete vandala, nitko od stanovnika se ne usudi reagirati i prijaviti ih, jer je i policija nemoćna kao i lokalna vlast.

U Međimurju pojedini vandali iz romske nacionalne manjine također rade skandale, ali Kajtazi se o tome nije baš očitovao. Upravo u Međimurskoj županiji su unazad dvije godine zabilježeni veliki problemi, što je rezultiralo i prosvjedom građana pod nazivom “Želim normalan život”. Prosvjednici su tom prilikom ukazali na brojne probleme s kojima se suočavaju, a za što, prije svih, okrivljuju upravo Rome. Govore o brojnim tučama, premlaćivanjima, krađama, dilanju droge, pucanju iz pištolja i “kalašnjikova”…

Jasno, nisu svi Romi isti. Počinitelje kaznenih djela treba kazniti i neka snose posljedice, ali Katjazi kao njihov predstavnik nema rješenje za taj slučaj. Surađuje nešto po tom pitanju s MUP-om, no sve je to ostalo samo rješenje na papiru, a ne na djelu.

Ne brine ga niti podatak da od 17.000 Roma koliko ih ima u Hrvatskoj, tek ih je 800 završilo srednju školu, a osmero fakultete. Neslužbene informacije, pak, kažu kako u Hrvatskoj trenutno živi i do 40.000 Roma. Tolika razlika se javlja jer se veliki dio Roma ne izjašnjava kao Romi, nego kao pripadnici neke druge nacionalnosti.

Kajtazi se ne zamara s problemima i socijalizacijom roma u društvo. Važno mu je da preko njihovih glasova zasjedne u saborsku fotelju i prima 18.000 kuna plaće plus još neke dodatne benificije koje saborski mandat omogućuje.

AUTOR: HR-vjesnik