slika: hr-vjesnik

Na inicijativu HKD ‘‘Istra“ iz Pirana i u suradnji sa Savezom hrvatskih društava u Sloveniji, pokrenuta je akcija prikupljanja pomoći za potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji.
Objavu o pokrenutoj akciji na facebook stranici Hkd Istra Piran popratilo je više od 20.000 ljudi.

Njima su se pridružila i ostala društva: HKD Pomurje, HKD Međimurje Ljubljana i HD Ljubljana te druge civilne udruge i tvrtke: Jesenice, Kranj, Krajevna skupnost Portorož, Okolje Piran, Obalni Angeli, Čokoladnica Da Ponte, Surf d.o.o., Mlinotest d.o.o., Agrarija…
A hvale vrijednu akciju medijski su popratili RTV SLO, TV Koper, Primorske novice, Regional Obala i mnogi drugi.
U akciji je prikupljeno preko 22 tone hrane (tjestenine, riže, brašna, konzervi, ulja, slatka, soli..), pića i raznih drugih namirnica.

Na Staru godinu, u četvrtak, 31. prosinca u 12 sati, krenuo je konvoj devet kombija i jednog kamiona prema Sisačko-moslavačkoj županiji.

Organizaciju prikupljanja pomoći za stradale u potresu s hrvatske strane koordinirali su državni tajnici Tugomir Majdak i Zvonko Milas
Jedan dio robe dostavljen je bolnici u Sisku, a preostali dio u Petrinju, gdje je donatore dočekao i gradonačelnik Darinko Dumbović te zahvalio svima na pomoći.

Voditelj stožera akcije Joso Begić naglasio je kako njihova misija pomoći stradalim područjima tu nije završila, već će nastavlja zajedno s koordinatorima akcije s hrvatske strane.