Luka Ritz, čije je ime postalo simbol za borbu protiv nasilja, preminuo je na današnji dan prije 13 godina. Brutalno je pretučen 12 dana prije smrti na zagrebačkom Mostu slobode, kraj Bundeka.

Luka je bio normalan klinac, ni anđeo ni vrag – kako je sam sebe negdje opisao. Imao je svoj svijet i profiliran glazbeno-filmsko-književni ukus: Pearl Jam, Cameron Crowe, Nick Hornby. Črčkao je po bilježnicama svoje otkačene strip-junake: glistu Milorada, Janka koji voli cvijeće, Ivicu koji je umislio da je punker, itd. Imao je barem dvije crte koje posebno cijenim kod ljudi: ironičnost i duhovitost. I ne najmanje važno, bio je liberalan, tolerantan i zazirao je od nasilja, što je rijetkost u njegovim – testosteronskim godinama.

Vraćajući se u kasnim večernjim satima kući zajedno s kolegom, 1. lipnja 2008. godine,  Luka, maturant srednje Grafičke škole, napadnut je i brutalno pretučen na zagrebačkom Mostu slobode, kraj Bundeka. Od zadobivenih ozljeda umro je 12 dana kasnije, na današnji dan prije 12 godina.

Nasilnici koji su ga brutalno premlatili kasnije su priznali kako su isto učinili iz čiste dosade. Njegovi ubojice dobili su minorne kazne a samo je jedan završio u zatvoru i to na devet mjeseci.

Lukino ime postalo je simbol za borbu protiv nasilja, a svake se godine u lipnju, počevši od 2009., nagrađuju osnovne i srednje škole u Hrvatskoj te njihovi učenici za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. 

Pjesma “Surovi grade” zagrebačke grupe Adastra posvećena je tragično stradalom Luki Ritzu i svim žrtvama nasilja među mladima. Udruga zvuk svjetlosti čiji je tajnik Jeronim Marić, do danas je organizirala 10 koncerata protiv nasilja diljem Hrvatske na kojima je sudjelovalo više od 40.000 mladih.