Izvor slike: YouTube

Popularni lovac iz Potjere Krešimir Sučević Međeral kandidat je Radničke fronte na parlamentarnim izborima.

Radnička fronta jutros je na zagrebačkom Strossmayerovu trgu održala konferenciju o Bleiburgu s natpisom ‘Ustaše, četnici, zajedno ste bježali’, kojim ukazuju na savezništvo fašista s obje strane Dunava. Konferencija je održana ispred spomenika Strijeljanje talaca Frane Kršinića, posvećenog svim nedužnim žrtvama ustaško-fašističkog terora od 1941. do 1945. u Zagrebu.

“Nije sporno da se stvari koje su se dogodile na Bleiburgu po današnjim mjerilima prava na presumpciju nevinosti mogu smatrati problematičnima. No ne smijemo izgubiti iz vida da oni koji su stradali na Bleiburgu nisu bili nevine žrtve, to su u ogromnom broju bili što pripadnici, što podržavatelji Nezavisne Države Hrvatske”, rekao je Sučević-Međeral na konferenciji.

Dodao je da rasprava o povijesti mora biti otvorena i argumentirana, a stvarne činjenice ne smiju se prikrivati bez obzira na ideološka stremljenja s bilo koje strane.

“Problem je da na Bleiburgu to nije tek puka komemoracija za nečije rođake, to se već godinama pretvara u ustaški dernek, kojemu je cilj revitalizirati ideologiju za koju smo se nadali da je pokopana prije 75 godina”, kazao je. 

Izvor slike: Index.hr (screenshot)

Sučević-Međeral rođen je 30. rujna 1979. u Zagrebu. 

Nakon završene Klasične gimnazije 1997. upisuje studij opće lingvistike i mađarskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je 2003. te iste godine upisao poslijediplomski studij jezikoslovlja na Sveučilištu u Zadru, koji je završio 2013. godine. 

Od 2003. do 2011. kao vanjski je suradnik na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu predavao mađarski jezik studentima lingvistike. Od 2006. zaposlen je kao znanstveni novak u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje. 

Područje njegova znanstvenog djelovanja su mađarsko-hrvatski jezični kontakti, leksikografija, sociolingvistika i antropološka lingvistika te terminološka istraživanja.

Prva Potjera u kojoj je nastupio emitirana je 31. ožujka 2016. godine. Dotad ga je publika upoznala u RTL-ovom kvizu Tog se nitko nije sjetio, ali i po nastupima u popularnim kvizovima poput Izazova, Tko želi biti milijunaš i 1 protiv 100.

“Kada se Potjera počela emitirati, ujesen 2013., prijavio sam se kao natjecatelj, no nikada nije uslijedio poziv da dođem u emisiju. Kako sam veći dio 2015. proveo na putu odlučio sam po povratku, krajem veljače, ponoviti prijavu. Uslijedio je poziv s HTV-a, rekli su mi da su zaprimili moju prijavu i kako razmišljaju da me angažiraju i za nešto više od natjecatelja te su me pozvali na razgovor i testiranje za lovca”, rekao je tada.

AUTOR: Index.hr