Izvor slike: Business Insider

LIJEČNIK koji je među prvima pokušao upozoriti svijet na opasnosti koronavirusa umro je nakon što je zaražen upravo tim opasnim virusom, javlja BBC.

34-godišnji Li Wenliang u bolnici u Wuhanu radio je kao oftalmolog. Krajem prosinca poslao je dramatično upozorenje o koronavirusu.

Zbog toga ga je posjetila policija početkom siječnja, rekli su mu da ne širi glasine.

Prije nekoliko dana posljednji put javio se iz bolnice

On je prije nekoliko dana iz bolničkog kreveta podijelio svoju priču.

“Pozdrav svima. Ja sam Li Wenliang, oftalmolog u Središnjoj bolnici Wuhan”, napisao je Wenliang na kineskoj društvenoj mreži Weibo i započeo sa svojom pričom.

Wenliang je u prosincu u svojoj bolnici primijetio sedam slučajeva zaraze nepoznatim virusom za koji je mislio da ima sličnosti sa SARS-om, virusom koji je 2003. uzrokovao globalnu epidemiju.

30. prosinca upozorio je svoje kolege liječnike da bi se moglo raditi o vrlo zaraznoj bolesti i savjetovao im da nose zaštitnu odjeću kako bi izbjegli zarazu. Četiri dana kasnije posjetila ga je policija, odnosno službenici iz Ureda za javnu sigurnost koji su mu predali pismo u kojem je optužen da je “davao lažne informacije” koje su “ozbiljno narušile društveni poredak”.

“Službeno Vas upozoravamo da ćete biti privedeni pravdi ako nastavite širiti ovakve neosnovane glasine“, pisalo je u pismu.

Wenliang je bio jedna od osam osoba koje je policija u to vrijeme nadgledala zbog “širenja nevjerodostojnih glasina”, piše BBC.

Izvor slike: Facebook

Isprika od lokalnih vlasti stigla prekasno

Krajem siječnja Wenliang je na Weibu objavio kopiju pisma i ispričao što se dogodilo. U međuvremenu su mu se lokalne vlasti ispričale, no bilo je kasno za ispriku jer su se tog istog mjeseca mnogi zdravstveni djelatnici zbog slabe zaštite zarazili koronavirusom.

Ista stvar dogodila se i samome Wenliangu. Samo tjedan dana nakon posjeta policije liječio je ženu koja je imala glaukom, a nije znao da je i zaražena novim koronavirusom. Uskoro je dobio temperaturu i počeo kašljati te je završio u bolnici. Razboljeli su se i njegovi roditelji koji su također ostali na bolničkom odjelu.

Na kraju je od opasne bolesti preminuo.

Od koronavirusa do sada je umrlo 560 osoba u Kini. Zaraženo ih je 28.000, a milijuni su u karanteni.

Izvor slike: Facebook