Liječnica Plenkoviću: Ne odlaze doktori zbog novca nego zato što se probijaju najgori

Premijer Andrej Plenković prošlog tjedna je rekao “da bi svi morali shvatiti u kakvoj se globalnoj krizi nalazimo” te da sada nije vrijeme za traženje većih plaća. Referirao se time na zahtjeve liječnika i kontrolora leta za većim plaćama.

Komentirajući ostavke liječnika u zdravstvu, Plenković je, odgovarajući na upit novinarke o tome da je tisuću liječnika u Hrvatskoj kuvertiralo ostavke, rekao da za to ne zna, a onda ustvrdio da liječnici spadaju među bolje plaćene javne zaposlenike u Hrvatskoj.

“Odite na Centralni obračun plaća (COP), pronađite predsjednika vlade, ministra zdravstva, čak možete i Milanovića tražiti, i onda pogledajte liječnike u Hrvatskoj. Od njih jedino možda veću plaću imaju sada ovi iz kontrole leta, koji se bune na 50 tisuća kuna. Stresan posao. Ma hajde”, komentirao je.

“Liječnici zarade 50 tisuća kuna zbog lošeg sustava”

Na njegovu izjavu reagirali su brojni liječnici, a na svom Facebook profilu je status objavila i Đana Vanjak Bielen, specijalistica opće i abdominalne kirurgije. Liječnica na početku statusa navodi primjere svoje sestre koja živi u Londonu i mladog programera koji su odbili velike plaće zbog posla koji im je nudio druge pogodnosti. 

“Selektivna istina najotrovnija je vijest koju se može servirati. Kao ona o kolegi koji je primio plaću preko 50 000 kuna. Ja sam sigurna da je to istina. No, oko te istine nedostaje nekoliko drugih istina, jednako važnih – koliko sati je odradio taj mjesec, ima li primarijat, doktorat, docenturu, profesuru, godine staža? Ovolike se cifre mogu zaraditi, to je točno, no za to morate u jednom mjesecu odraditi cca 12-15 dežurstava. Podsjetit ću, dežurstvo traje 24 sata. A često i nakon toga morate ostati na poslu”, piše Vanjak Bielen.

Liječnici koji primaju plaće od 50 tisuća kuna su iznimka i posljedica trenutnog sustava, kaže.

“Kako to netko, itko može izdržati? Pa može, jer mora. Jer nema druge. Jer nas nitko ne može zamijeniti. Istina je i da su ovakvi iznosi iznimka, ne pravilo. A iza svega, krije se najstrašnija istina od svih – ako unatoč ovakvim iznosima liječnici svejedno napuštaju zemlju, onda je problem zbog kojeg odlaze daleko veći, dublji, složeniji. I nije u iznosu na mom tekućem računu”, tvrdi Vanjak Bielen.

“Najveće stručnjake se ne može zadržati novcem”

Nezgodna stvar s najvećim stručnjacima, piše Vanjak Bielen, je da ih se ne može zadržati novcem jer glavni motiv nikad nije bio, niti će ikada biti, novac. 

“Anketu o odlascima provela je i Komora, među nama, svojim članovima. I vidi vraga… Glavni motiv nije novac. Glavni motiv je zastario, trom, zaostali i dozlaboga loš zdravstveni sustav. U tom sustavu se stoji u mjestu, dakle nazaduje, u njemu se uspješno probijaju najgori od nas, dok dobri ljudi gube snagu, posustaju i na kraju samo žele živi i zdravi dočekati mirovinu. Jedino sustavno u tom sustavu je uništavanje ideja i entuzijazma, volje za usavršavanjem i stvarnim napredovanjem”, piše u statusu.

“Cijeli sustav podsjeća na pećinskog trola”

Navodi i da cijeli sustav podsjeća na pećinskog trola: Glup, spor, loše vidi i čuje, ali ima sirovu snagu i toljagu kojom terorizira sve oko sebe.

“A kad se u trola ulupa pola milijarde kuna – obnova Vinogradske – on samo postaje još veći, gluplji, tromiji”, piše liječnica.

Kaže i da od 2013., otkako je Hrvatska ušla u EU, Hrvatsku prosječno napuštaju dva liječnika tjedno.

“Prema tome, moje vlade i moji premijeri, problem koji imate ide puno dalje od mog nezadovoljstva plaćom. Blažen je problem kojeg možete riješiti novcem. Gledate u onaj kojeg ne možete. Kao kod moje sestre i kod onog genijalnog klinca – nije (cijela) stvar u lovi”, piše Đana Vanjak Bielen.

Autor : redakcija hr-vjesnik