Izvor slike: Index.hr

Lionel Messi prozvao je upravu Barcelone zbog ponašanja vrha kluba prilikom radikalnog smanjenja plaća igračima uslijed krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Najbolji igrač, kapetan i legenda Barcelone ogorčen je na upravu zato što je javno pritiskala igrače da pristanu na smanjenje plaća bez obzira na to što su oni u internim pregovorima s vodstvom kluba rekli da će to napraviti sami, i to rado, ne samo kako bi se očuvala radna mjesta nenogometnog osoblja kluba nego kako se zaposlenicima tih sekcija ne bi morala ni smanjiti plaća.

Messi u protuofenzivi na upravu

Messi je jučerašnjom objavom na društvenim mrežama poručio: “Mi, nogometaši Barcelone, ne samo da pristajemo na smanjenje plaće od 70 posto dok god u Španjolskoj traje izvanredno stanje nego smo spremni i na daljnje ustupke i odricanja kako bi ostali zaposlenici kluba tijekom krize koju je izazvao koronavirus dobivali plaću u punom iznosu, bez ikakvog kriznog smanjivanja”, napisao je Messi i dodao:

“Svjesni smo da nogometaši trebaju podnijeti najveći teret ekonomske krize koja pogađa klub, ali ne razumijemo poteze kluba tijekom ove krize koji izgledaju kao da je uprava željela javnost okrenuti protiv nas.”

Najmirniji Argentinac postao je najbuntovniji

Messi i suigrači su pisanje medija o ovoj temi shvatili kao posljedicu curenja informacija iz uprave kako bi se na igrače izvršio pritisak da se žrtvuju tijekom krize te prikažu pohlepnima i nedovoljno solidarnima prema ostalim zaposlenicima kluba. Messi to nije dopustio. 

Kontraofenziva koju je pokrenuo protiv uprave svog kluba glavna je tema sportskih rubrika širom svijeta, a najugledniji sportski dnevnik na svijetu, francuski L’Equipe, sjajno je Messiju posvetio naslovnicu današnjeg broja.

Izvor slike: L’Equipe (screenshot)

Na njoj je inače mirni Messi, a sada vođa pobune u Barceloni, prikazan poput najslavnijeg buntovnog sunarodnjaka Ernesta “Che” Guevare, glasovitog revolucionara i popkulturne ikone. “Leo Messi, Barcelonin Che”, piše ispod efektne montaže kojom je Messijevo lice ukovireno Cheovom kosom, bradom i beretkom.

Kako je došlo do najnovije u nizu kriza u Barceloni?

Do najnovije krize u Barceloni došlo je nakon što je klub prošlog tjedna objavio da se prijavio za vladinu mjeru koja tvrtkama u Španjolskoj omogućava da tijekom krize zaposlenicima smanje plaću do 70 posto. Ta mjera se prema španjolskom radnom pravu primjenjuje jednostrano, a Barcelona ju je objavila prije nego što je o tome postigla dogovor s igračima. 

Messi je na to odgovorio uime cijele momčadi: “Prihvaćamo maksimalno smanjenje plaća, dakle 70 posto, i uz to obećavamo da ćemo maksimalno pridonijeti da se zaštite radna mjesta i plaće ostalih zaposlenika kluba.”