DANAS je održana zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice javnosti se obratio premijer Plenković.

“Sve s covid-potvrdama je prošlo u redu”, rekao je na početku Plenković.

“Raspravili smo i slučaj Gabrijele Žalac. Petric i Žalac, njihov status u HDZ-u je stavljen u mirovanje”, rekao je.

Lauca izbacuju iz Znanstvenog savjeta

Član vladinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc danas je u objavi na društvenim mrežama pozvao građane na mirne prosvjede protiv obaveznih covid-potvrda, ako ne žele da vlada “glumi Tita”, odnosno propisuje ljudima kako trebaju čuvati svoje zdravlje.

Foto: hr-vjesnik

“Lauc je danas imao objavu koja po svom sadržaju spada u domenu politikantstva. Sve što osobno izgovaraju članovi savjeta u trenucima kada savjet ne zasjeda, govore u svoje ime. Ovo je bio jedan korak dalje, ne vidim zašto on podupire kršenje mjera i ne vidim kako možemo nastaviti suradnju dalje”, rekao je Plenković.

“Ovo je po meni bilo previše. Surađivali smo, možda ćemo surađivati u budućnosti. Ovakav politikantski poziv na neposluh nije prihvatljiv”, kaže Plenković.

O Milanoviću

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika RH Zorana Milanovića koji je komentirao uvođenje covid-potvrda u javne i državne službe, navodeći da će “po svom, nećemo maltretirati ljude”.

“Mislim da je to katastrofa. Lako je govoriti da nećemo maltretirati ljude nakon što se cijepi prvom, drugom dozom i javno kaže da je dobio booster dozu. Siguran, zaštićen, do mjere, govorim o Milanoviću, i sada s tri doze cjepiva govori ljudima da ne treba poštovati odluke Stožera.”

Foto: hr-vjesnik

O Bulju i Petrini

“Mislim da ćemo zadužiti ministra Malenicu, prije svega zbog izjave Bulja i Petrine, da vidimo kako pravno možemo sankcionirati takvu situaciju, jer ovo je nedopustivo.”

“Covid-potvrda ne znači da se morate cijepiti, nego da se morate testirati. Testiranje nije invazivno. Injekcija i rentgen su puno invazivniji. Ne vidim problem koji se sada stvara”, kazao je premijer.

Hrvatski suverenisti nisu prikupili dovoljno potpisa za referendum o euru, a Božo Petrov najavio je prikupljanje potpisa za referendum o ukidanju covid-potvrda.

“Ovo prvo smo primili na znanje, a drugo ćemo vidjeti što će biti”, kratko je rekao.

O prosvjedima protiv covid-potvrda

“Mi živimo u demokratskom društvu. Sve što je mirno treba prijaviti i bit će mu omogućeno. Oni koji organiziraju prosvjede, neka ih prijave. Sve što je demokratski, mi ćemo saslušati i vidjeti slažemo li se ili ne. Mi se bavimo epidemijom jer je ona pogodila cijeli svijet. Naš je cilj omogućiti zdravstvenu zaštitu građana i osigurati više nego dovoljne količine cjepiva.

Foto: hr-vjesnik

Mi ćemo sutra opet donirati 300.000 cjepiva, koje stoji neiskorišteno, koje naši građani ne žele. Ja sam ponosan da bilo tko iz bilo kojeg dijela svijeta dobije to cjepivo. Ako je netko u stanju doći iz Rusije po cjepivo u Hrvatsku, možda to bude dodatni poticaj svima”, rekao je Plenković.

“Oni koji su odlučili ne cijepiti se pa se razboljeli, nažalost i preminuli, meni je to neobjašnjivo. Ovi prosvjedi, ja mislim da nisu razumni, logični ni racionalni, treba uzeti samo bris. Ne vidim tu argumentaciju, uz sav napor da razumijem nečije drugo mišljenje, nečiji drugi stav, jednostavno ne shvaćam”, dodaje premijer.

Autor