U povijesti smo učili o ostacima ostataka naše domovine. Takva je danas i slika SDP-a druge  najveće stranke po broju zastupnika u parlamentu.

Na glavnom odboru SDP-a raspravljalo se među ostalim o raspuštanju nekih županijskih organizacija, a zaiskrilo je između struja aktualnog i bivšeg šefa stranke, Peđe Grbina i Davora Bernardića.

Kao što se i očekivalo, prva sjednica Glavnog odbora SDP-a nakon lokalnih izbora održana u subotu protekla je poprilično burno. Više od šest sati raspravljalo se samo o izbornom rezultatu iako je na kraju izvješće o rezultatima izglasano velikom većinom glasova. Druga točka dnevnog reda u trenutku pisanja ovog teksta tek je započela. No obzirom da je riječ o odlukama vodstva stranke o raspuštanju najveće stranačke organizacije, one zagrebačke te raspuštanju slavonskobrodoskog SDP-a i vodstva međimurskog SDP-a, a što se tumači kao zadnja bitka bernardićevaca i grbinovaca od starta je bilo jasno da će rasprava biti sve osim mirna.

Foto: hr-vjesnik

Da će subota za SDP biti dan pun prijepora dalo se naslutiti i prije nego je sjednica počela obzirom da su uoči nje i za njenog početka nezadovoljni članovi SDP-a održali i mini prosvjed ispred središnjice stranke na Iblerovom trgu. Dio prosvjednika pred stranku je ostavio i zapaljenje lampaše kako bi poručili da smatraju da je SDP „mrtva stranka“, a sjednica Glavnog odbora njen zadnji ispraćaj. Isti pojedinci pozvali su tada i predsjednika SDP-a Peđu Grbina na ostavku, a komentirali su i kako su oni htjeli pomoći stranci na lokalnim izborima, ali ih se u tome opsturiralo. Otvoreno su kazali i kako bi po njima stranku trebao voditi Davor Bernardić. Još dinamičnije nego pred središnjicom bilo je na samoj sjednici koja je održana online i gdje se moglo čuti niz kritika na predsjednika Peđu Grbina, ali i na člana vodstva SDP-a Ivana Račana. Posebno su ih kritizirali za loš rezultat u Zagrebu za koji su mnogi članovi Glavnog odbora, doznajemo u raspravi kao glavnog krivca okarakterizirali upravo Račana negodujući i za provođenje kampanje i za izbor kandidata, ali i tvrdeći kako su u samoj kampanji mnogi članovi zagrebačkog SDP-a gurnuti u stanu te im nije bilo dozvoljeno da na ikakav način pomognu stranci da ostvari što bolji rezultat.

Foto: hr-vjesnik

Posebno će biti zanimljivo pratiti koga će se primiti natrag u Zagrebu obzirom da je iz te stranačke organizacije jako puno viđenijih SDP-ovaca od koji su mnogi i saborski zastupnici stranke. Posebno će biti zanimljivo vidjeti kako će se stranka postaviti prema bivšem potpredsjedniku Sabora Rajku Ostojiću, bivšem glavnom tajniku stranke Nikši Vukasu, a još više prema bivšem predsjedniku stranke Davoru Bernardiću koji je na sjednici Glavnog odbora Grbinu navodno spočitnuo da je radio protiv njega dok je on bio na čelu stranke, a da on nije njemu vratio istom mjerom.

Grbinu treba, želi li sačuvati nacionalnu važnost SDP-a, barem 10 jakih, pametnih, nepotrošenih pojedinaca. A SDP danas nema ni jednog čovjeka koji zrači energijom, snagom i voljom