Otvoreno pismo Sindikata EKN Hrvatske gradonačelniku Kutine

IMA LI PILOTA U AVIONU?

Gospodine gradonačelniče, Vi i vaši sugrađani velikom brzinom letite ravno u planinu, a upitno je ima li u pilotskoj kabini ikoga dovoljno sposobnog da malo podesi krilca i podigne avion dok još nije kasno.

Foto: hr-vjesnik Zlatko Babić , gradonačelnik

0d, tada još, potencijalnim problemima koje bi mogla donijeti privatizacija tvrtke DE-FOS izvijestili smo Vas još u prosincu prošle godine. Najavili smo Vam, da će, ako se provede odluka CERP-a o prodaji tvrtke koja upravlja deponijom fosfogipsa, kvalitetno održavanje deponije na ekološki neškodljiv način naprasno prestati. Obveza sanacije odlagališta, koju je preuzela država prilikom dokapitalizacije Petrokemije, kao da više ne postoji, a ni grad ni županija prstom nisu mrdnuli ne bi li spriječili ekološke incidente koji će se, ako se ovako nastavi raditi, i dogoditi. Izbori su prošli, državni udjeli su prodani, djelatnost tvrtke OE-FOS se više ne obavlja, počeo je i dovoz dodatnog otpada nepoznatog porijekla i sastava, a svi šute — i država o obvezi sanacije i ministarstvo o mutnim poslovima i CERP o svom neradu i, ono što je najžalosnije, gradonačelnik grada na čijem se području sve događa. vama koji ste, kao direktor proizvodnje gnojiva u Petrokemiji, aktivno sudjelovali i u stvaranju deponije i u njenom punjenju i stalnom nadzoru i održavanju nije potrebno objašnjavati koliko je opasno deponiju fosfogipsa ostaviti bez stalnog i kvalitetnog nadzora i održavanja.

Foto: hr-vjesnik

Podsjećamo samo, radi se o otpadu u nepropusnim kazetama/bazenima na prostoru od 166 hektara na rubu parka prirode Lonjsko polje čijom se bioraznolikošću građani Kutine s pravom ponose. Od prvog dana promjene vlasništva nad udjelima tvrtke DE-FOS prestalo se obavljati neutralizaciju (skupo je), prestalo se razmještati talog (skupo je), prestalo se održavati nasipe (skupo je), prestalo se pripremati bazene za nadolazeće obilnije jesenske i zimske padaline, a sad se prestaje i nadzirati deponij jer se ukida rad u noćnoj smjeni (i to je skupo). O svemu ovome bili ste na vrijeme obaviješteni jer smo \/as o svemu što se događalo redovito informirali, a mnoga događanja i unaprijed najavili. I opet ništa. Radnicima tvrtke, uz svakodnevna maltretiranja, omalovažavanja i prijetnje otkazima, najteže je gledati kako se njihov višedesetljetni rad i trud na urednom održavanju deponije pretvara u opasnost za cijeli ovaj kraj ako dođe do ekološkog incidenta, a doći će s obilnijim oborinama. Za radnike će Sindikat EKN-a učiniti sve što može ne bi li ih zaštitio od samovolje i šikaniranja od strane novog vlasnika. Pitanje je što ćete \/i, gospodine gradonačelniče, učiniti u cilju zaštite zdravlja i sigurnosti građana Kutine i za očuvanje bioraznolikosti Parka prirode Lonjsko polje? Hoćete li i dalje okretati glavu na drugu stranu i praviti se da je sve u redu? Hoćete li konačno nešto poduzeti i pokušati promijeniti? Hoćete li se odlučiti za interese svojih sugrađana ili svoje stranke iz čije ministarske i cehovske kuhinje je sve i poteklo ? Hoćete li upoznati sugrađane s potencijalnom opasnosti koja im prijeti? Ili ćete, možda, sve navedeno demantirati uz osmijeh i natuknicu o sindikalnom pretjerivanju? Sve o deponiji znate, sve o dugogodišnjem održavanju deponije (bez ijednog ozbiljnijeg incidenta) također znate, a, kao kemičar, i o sadržaju deponije znate puno više od nas pa tako i o posljedicama koje će neminovno uslijediti.

Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN Hrvatske.

Upozoravamo Vas da je krajnje vrijeme da obavijestite svoje suputnike da obavezno zakopčaju pojaseve te da osobno provjerite ima li pilota u avionu. Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN Hrvatske.

Autor:M.M.