Angela Merkel, Sebastian Kurz
Izvor slike: Merkur.de

AUSTRIJSKI kancelar Sebastian Kurz rekao je danas da podržava njemačku kancelarku Angelu Merkel, umjereno desnu političarku, u njezinom odbijanju saveza s krajnjom desnicom, iako je on učinio suprotno u svojoj prethodnoj vladi.

“Mislim da postoje razlike između njemačke stranke krajnje desnice Alternative za Njemačku (AfD) i austrijske Slobodarske stranke ( FPOe)”, rekao je konzervativni čelnik na Konferenciji o sigurnosti, ocijenivši da je prva radikalnija od druge.

“Prema tome mislim da je kancelarkina Kršćansko-demokratska unija (CDU) izabrala pravi smjer i mislim da je opravdano što se stranka jasno odlučila protiv suradnje s AfD-om”, objasnio je.

CDU Angele Merkel proživljava posljednjih dana krizu nakon što je njezin član u Tirinškoj zajedno s AfD-om sudjelovao u izboru novog čelnika te savezne države.

Čelnica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer je početkom tjedan najavila svoju skoru ostavku s mjesta predsjednice stranke i rekla da ne želi naslijediti Merkel nakon završetka njezina mandata krajem 2021. 

Ta odluka je izmiješala političke karte u Njemačkoj uoči parlamentarnih izbora predviđenih za jesen sljedeće godine i pokrenula glasine o mogućem prijevremenom kraju sadašnje vlade njemačke kancelarke.

Kurz je ocijenio da bi potom bilo moguće da u Njemačkoj, kao što je slučaj u Austriji, vlada koalicija konzervativaca i ekologa.

Ispitivanja javnog mnijenja trenutačno u Njemačkoj stavljaju stranku CDU na čelo s oko 27 posto glasova, ispred Zelenih s oko 22 posto glasova.