Izvor slike: Večernji list (screenshot)

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata objavila je detalje o otkrivenim kršenjima mjera samoizolacije te o kaznama koje su zbog toga naplaćene. U priopćenju navode da je od 15. ožujka do 9. svibnja Državni inspektorat obradio 1614 prijava o kršenju mjera samoizolacije. Izdana su 82 prekršajna naloga temeljem kojih su naplaćene kazne od 245.975,00 kuna, te su izrečene 24 mandatne kazne od čega je 5 naplaćenih u ukupnom iznosu od 25.000,00 kuna.

U 802 prijave nije bilo elemenata postupanja, javljaju iz Inspektorata. Ukupno su izdana 676 usmena rješenja kojima je naređena mjera samoizolacije, izdano 111 prekršajnih naloga zbog neizvršenja rješenja (ukupno uloženo 66 prigovora na prekršajne naloge). Evidencija se ne vodi po županijama, već po Područnim uredima, te je sveukupno kršenja mjera izolacije: PU Osijek 31, PU Rijeka 62, PU Split 36, PU Zagreb 36, PU Varaždin 52.

U priopćenju pišu kako je sanitarna inspekcija Državnog inspektorata 1. veljače 2020. “intenzivno uključena u problematiku vezano za korona virus”. U prvoj fazi, koja je trajala od 01. veljače do 14. ožujka 2020., sanitarna inspekcija kontrolirala je osobe koje su ulazile u RH. U tom razdoblju sanitarne inspekcija izdala je 11.963 rješenja kojima su određene osobe poslane na zdravstveni pregled, te mjere samoizolacije u trajanju od 14 dana, stoji u priopćenju.

Kada je ministar zdravstva 14.03.2020. donio Odluku o posebnoj sigurnosnoj mjeri izolacije osoba u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru (samoizolaciji), sanitarna inspekcija je na granici počela uručivati letke o stavljanju osoba u samoizolaciju prema Odluci Ministra zdravstva. U tom razdoblju inspekcija se počela baviti kontrolom kršenja samoizolacije, a osobe koje su inspektori uhvatili u kršenju te mjere platile su gore spomenute kazne, priopćili su iz Državnog inspektorata.

Ako sagledamo sve činjenice, tada je izjava ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka kontradiktorna. Izjavom da glasači koji su pod mjerom samoizolacije mogu uz korištenje maskice doći na biračka mjesta i glasati, šokantna je i zgrozila javnost.

Izjavu su posebnu uzeli na zub “kršitelji samoizolacijske mjere” posebno oni koji su išli sami na njivu s traktorom i oni koji su bili u dvorištu vlastite kuće pa dobili kazne.

Prenosimo i neke komentare s društvenih mreža vezano na Capakovu izjavu:

– Je li ovo poruka svima onima koji su trenutno u samoizolaciji da, ako nemaju nikakve simptome, stave masku na lice i slobodno mogu van?

– HDZ članovi imaju svoje glasnogovornike! Od Capaka je Božinović, od Škaričića, Beroš! Najdublji glasnogovornik svih predsjednika je Jandroković!

– Stožer se dobro držao dok je bilo vrijeme zatvaranja i kad se gledala samo struka. Sad kad politika upravlja njima sve se više gube i daju besmislene izjave. Vidi se da ovo nisu profesionalni političari koji znaju konstantno lagati i da priča u kontinuitetu drži vodu.

– Tolike godine učenja svakodnevnih, studij medicine, dokazivanja, uspjesi….. i onda te jedna strančica pokopa. Jel ti treba to doktore????

– Taj Capak je postao toliko nevjerodostojan kako bi ugodio HDZu da je to postalo odvratno za slušat, sav svoj kredibilitet i stručnost je bacio u političko blato!!!!

AUTOR: HR-vjesnik