Izvor slike: Jutarnji list (screenshot)

Premda uloga oporbe u biti jest kritika na račun vlasti, teško se oteti dojmu da su kritike iz oporbenih redova koje stižu na račun vladajućih nakon petrinjskog potresa dobrim dijelom opravdane. Nekoliko sati nakon potresa premijer Andrej Plenković ukazao se u Petrinji. To je područje posjetio nekoliko puta, jamčeći siromašnom puku pomoć iz Europe, ali i pomoć od države. No ipak, država je zakazala, to je sasvim jasno.

Zbog Damira Truta, ravnatelja Civilne zaštite dogodio se sukob s navijačima, a jasno je i da se zakazalo s robnim zalihama, te je zasigurno još jasnije da u javnom prostoru traje potraga za kamp-kućicama i šatorima nabavljanima tijekom obnove Gunje.

Zakazala je država i u komunikaciji s javnošću. Mladi ministri koji obilaze potresom razrušena područja ne djeluju uvjerljivo, a kako se stopiti s narodom i kako u takvim situacijama reagirati, možda najbolje od svih pokazuje Mostov čovjek iz naroda, Miro Bulj, koji se uhvatio lopate i krenuo na taj način konkretno pomagati ljudima.

Izvor slike: Dalmatinski portal

Glavni operativac nekadašnjeg premijera Milanovića tijekom poplava u Gunji bio je bivši ministar policije Ranko Ostojić. Mora se priznati da je Ostojić u toj krizi operativno vrhunski odradio svoj dio posla, spustio se među ljude, rukovao se s njima, s njima se dogovarao te ostavljao dojam da nad njima bdije. Ostojić je tada djelovao kao staložen političar koji narodu ulijeva povjerenje, a na sličan se način postavio i tijekom migrantske krize.

Iako je imao nekoliko mini afera, bivšem ministru obrane Damiru Krstičeviću mora se priznati da je operativac, ali i čovjek koji zna s narodom bez puno riječi. Tijekom požara koji su prije nekoliko godina poharali Dalmaciju Krstičević je pokazao kako to izgleda kad u Vladi imaš operativca, obilazeći teren i koordinirajući vojsku, bivši ministar situaciju je držao pod kontrolom.

Riječ je jednostavno o profilima političara koji znaju s narodom i koji iz naroda i s ceste i jesu došli u visoku politiku, takvi su tipovi organizatori i vođe, a to je ono što Hrvatskoj u ovoj krizi s potresom nedostaje.

Pod pritiskom javnosti Plenković je oformio krizni stožer koji će se baviti Petrinjom i problemima stanovnika toga kraja, na čelo tog još jednog stožera postavljen je Tomo Medved, oko kojega je javnost podijeljena. Dok jedni, pozivajući se na njegovo ratno iskustvo, u Medvedu vide slamku spasa, drugi kažu kako vojno iskustvo za ono što je zadesilo Banovinu nije i neće biti dovoljno.

Kako god bilo, Medved je netko komu Plenković vjeruje, no u HDZ-u se ponajprije profilirao kao premijerov branič od razjarene desnice. Njegova prednost počiva u tome što je Medved tip političara koji zna pronaći balans i smiriti tenzije. Koliko je doista operativno sposoban u ovakvim krizama, pokazat će se u danima koji su pred nama, no jasno je da je i ova kriza ogolila kadrovske slabosti vladajuće stranke.

Moguće je da u HDZ-u doista ima ljudi koji su sposobni i operativno izbalansirati krizu, ali je isto tako evidentno da Plenković takve kadrove ne pušta ispred sebe, okružio se onima koji mu laskaju kao što se nekoć laskalo Sanaderu, a baš je Sanaderov poučak taj da političari koji vladaju bez prihvaćanja kritika ne opstaju dugo.

AUTOR: Dnevno.hr