Izvor slike: HR-vjesnik

Križevačka građevinska grupa Radnik u proteklih je pet godina HDZ-u i njegovim kandidatima u raznim izbornim kampanjama donirala gotovo milijun kuna.

Riječ je o najvećem i najredovitijem stranačkom donatoru na čijem je čelu HDZ-ov menadžer Mirko Habijanec koji je i većinski dioničar uspješne građevinske kompanije.

Najveći su HDZ-ovi donatori i u današnjoj kampanji za parlamentarne izbore. U lipnju je Radnik preko svoje đurđevačke tvrtke Bistra HDZ-u donirao 150.000 kuna.

Povodom objavljivanja financijskog izvješća stranaka koje izlaze na izbore, jučer se na svom Facebook profilu oglasio Mladen Kešer, načelnik Kalnika i šef SDP-a Koprivničko-križevačke županije, a ujedno i kandidat Restart koalicije na listi druge izborne jedinice.

Osvrnuvši se na nedavni posjet Gordana Jandrokovića u križevačku građevinsku tvrtku, Kešer je oštro reagirao te konstatirao da je Jandroković posjetio tvrtku Radnik zbog navodnog žicanja novca za HDZ-ovu kampanju.

– Gordan Jandroković (HDZ) nositelj liste za nedjeljnje izbore došao je u križevačku tvrtku po 150.000 kuna keša iliti gotovine! Vi sami odlučite da li ćete ovakvim hoštaplerima više davati svoj glas u nedjelju na izborima – napisao je Kešer na svom Facebooku.

Izvor slike: Facebook

Podsjetimo, lani u prosincu tvrtka Radnik je predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović uplatila 100.000 kuna, što je bio najveći pojedinačni iznos donacije.

Najviše je HDZ od njih dobio tijekom 2016. godine i kampanje za parlamentarne izbore na kojima je pobijedio aktualni premijer Andrej Plenković. Radnik je donirao 160.000 kuna u novcu i 19.000 kuna u uslugama, a Bistra 80.000 kuna.

Tko je, zapravo, najveći HDZ-ov donator? Riječ je o najuspješnijoj hrvatskoj građevinskoj tvrtki koja godišnje ostvaruje više od pola milijarde kuna prihoda i 30-ak milijuna kuna dobiti te zapošljava oko 400 ljudi.

Predsjednik uprave Mirko Habijanec (HDZ) posjeduje 46,7 posto dionica, a bivši član uprave, danas predsjednik Glavne skupštine društva Ivan Knok (SDP) 11,7 posto dionica.

Izvor slike: Lider Media, Predsjednik uprave Radnika Mirko Habijanec

Habijanec je ujedno predsjednik Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore. Izdašan je prema stranci, ali i lokalnoj zajednici u kojoj djeluje.

AUTOR: HR-vjesnik