Izvor slike: ePodravina (screenshot), ravnateljica doma za starije Vesna Križan

Na karti zaraženih domova za starije i nemoćne je i onaj sa sjevera Hrvatske, točnije iz Koprivnice.

U zadnjih 24 sata u Podravini i Prigorju zabilježeno je 16 novih slučajeva zaraze, a zanimljivo je da je njih 15 iz Doma za starije i nemoćne Koprivnica. Dva zaposlenika su zaražena i čak 13 štićenika.

Slučajevi zaraze u domovima za starije i nemoćne opet su pokazali da nitko od rukovodećih ljudi neće za ništa odgovarati. Odgovorni nas uvjeravaju kako je sve pod kontrolom iako se iz svih relevantnih dokaza i činjenica može zaključiti kako je došlo do niza propusta.

Već smo pisali u nekoliko navrata, da za osvajanje rukovodećih pozicija u institucijama koje su u državnom ili vlasništvu jedinica lokalne uprave (samouprave), itekako je važno imati stranačku iskaznicu te biti povezan s nekim načelnikom, gradonačelnikom ili županom.

Na čelu Doma za starije u Koprivnici, ustanove kojom upravljaju županijske vlasti, je kadar HDZ-a, ravnateljica Vesna Križan. Križan je utjecajna članica HDZ-a, predsjednica je stranačke zajednice žena u Koprivnici te članica gradskog i županijskog odbora stranke.

Njezin rad u Domu kontrolira, tko drugi već HDZ-ov kadar. Na čelu upravnog vijeća Doma za starije u Koprivnici, koje odlučuje i o imenovanju ravnatelja, je HDZ-ov član Krunoslav Vitelj, koji je ujedno i član Nadzornog odbora Podravke.

Vitelj je i višedesetljetni tajnik koprivničkog ogranka Hrvatske gospodarske komore i osoba koju povezuju da je bila u dobrim odnosima s bivšim šefom HGK-a Nadanom Vidoševićem.

S obzirom na to da je HDZ na razini županije u koaliciji sa županova strankom Mreža, koalicijska suradnja proširuje se i na podjelu kadrova po upravnim i nadzornim odborima. Župan Koprivničko-križevački Darko Koren,  javnosti je pak poznat zbog kumske veze s osuđenim uhljebom s Piškornice, bivšim direktorom RCGO Piškornica Mladenom Jozinovićem, koji je sam sebi isplatio preko milijun kuna nezakonitog bonusa, a isti je ujedno i krivotvorio fakultetsku diplomu.   

Izvor slike: Glas Podravine i Prigorja (screenshot), župan Darko Koren i ravnateljica doma za starije Vesna Križan

Nadalje, zamjenik predsjednika Upravnog vijeća staračkog doma u Koprivnici je desna ruka Krunoslava Vitelja, gradski vijećnik županove stranke Mreža Ivica Suvalj.

No da se vratimo na ravnateljicu doma Vesnu Križan, koja se prije par mjeseci našla u središtu skandala nakon što je otkriveno da joj je štićenica doma prepisala vrijedan stan u Zagrebu.

Vesna Križan i njezin suprug u studenom 2003. potpisali su ugovor o doživotnom uzdržavanju s gospođom Đurđicom (81). Ona im je prepisala dvosobni stan u Zagrebu. Samo tri dana kasnije, Đurđica dobiva mjesto u koprivničkom Domu za starije i nemoćne.

U to je vrijeme Vesna Križan bila čelnica povjerenstva koje je odlučivalo o smještaju u tu ustanovu. Unatoč ugovoru o uzdržavanju za koji su mjerodavni pouzdano znali, ona 2008. godine postaje ravnateljica Doma. Iste godine Đurđica umire, a njezin brat koji je živio u stanu u Zagrebu baca se pod vlak.

Svakako, intrigantni detalji iz života ravnateljice Doma za starije i nemoćne u Koprivnici u koji se probio zloglasni virus covid-19.

Ovaj slučaj nas je opet podsjetio da je u Hrvatskoj važno imati stranačku iskaznicu za osvajanje rukovodećih pozicija u institucijama, a ne vještine i kompetencije.

Stranačka iskaznica od pojedinaca za neke druge ljude itekako je opasna po život, a zbog nečije nestručnosti mnogi bi mogli platiti i svojim životom.

AUTOR: Redakcijski tekst