Izvor slike: Mreža – Bug

Veliki broj državnih tvrtki radi krize koju je prouzročila pojava koronavirusa ove godine odustao je od isplate uskrsnica, za što je bio nužan dogovor sa sindikatima, koji su na to i pristali ignorirajući pritom odredbe kolektivnih ugovora.

Unatoč tome, dio državnih tvrtki odlučio se svoje radnike nagraditi za Uskrs pa su tako uskrsnice ipak isplaćene radnicima HEP-a, Janafa, Hrvatskih cesta i Narodnih novina, čiji su radnici dio iznosa, ili pak cijeli iznos pristali uplatiti u humanitarne svrhe.

Pobuna zbog neisplate uskrsnica nastala je u Hrvatskoj pošti gdje radnici tvrde kako unatoč krizi i dalje rade i to u otežanim okolnostima.  Smatraju kako je dobar dio njihovih djelatnika na udaru baš zbog pandemije koronavirusa i da bi im uskrsnice radi toga trebale biti isplaćene.

Pregovori oko uskrsnica vode se u Hrvatskim autocestama, a čini se kako od uskrsnica ne žele odustati niti zaposleni u HŽ Infrastrukturi. ”Neisplata uskrsnica kršenje je kolektivnog ugovora”, tvrde sugovornici iz Hrvatske pošte upozoravajući da se radi o iznosu od 500 kuna.

”Neistina je da smo pošteđeni, ali i da su naši djelatnici zaštićeni kao što se to tvrdi u medijima.Sve ostale djelatnosti su osigurale staklenu barijeru prema strankama, a pošta nije, djelatnici sami kupuju maskice, dezinfekcijska sredstva te rukavice iako se u medijskim natpisima pričaju bajke kako je to firma kupila.

Također, dostavljači (poštari) isto rade u otežanim uvjetima, jedan dan moraju pokrivati duplo područje dostave, dok im se drugi dan piše prisilni „godišnji”, poručuju razočarani djelatnici Hrvatske pošte.