Izvor slike: Glas Istre

U doba suverenog vladanja tih glazbenih smjerova, ali i pratećih svjetonazorskih usmjerenja i odjevnih prepoznavanja tijekom 70-ih i 80-ih, sa svim inačicama i podvrstama, jaz između pulskih punkera i heavymetalaca bio je prokleto dubok i nepremostiv.

Kolikogod to bilo glupavo, muzički isključivo, no i tinejdžerski razumljivo, taj je ‘sukob’ ostao žilav do danas, ponajviše u tih istih, sada ostarjelih cura i dečki. One liberalnije, otvorenije i znatiželjnije na oba pola, spajali su tih godina Black Sabath, sjajni Motorhead, igrao je i Iron Maiden s udarnim “Number of the Beast” i “Two Minutes to Midnight”, posebno u koncertnoj varijanti s tim moćnim, neodoljivim gitarskih rifovima. Shvatili ste na kojoj je strani vaš novinar, no to je manje bitno.

Izvor slike: Glas Istre

Važno je da je Pula, zahvaljujući brojnim heavy metal fanovima – u čija je srca dugom tradicijom utkana ljubav brojnih pulskih i istarskih HM generacija – u svega par godina postala uočljiva na svjetskoj koncertnoj heavy metal karti. Festival je donedavno nosio naziv GoatHell (‘kozji pakao’), a svježe je, nakon organizacijskog spajanja sa slovenskim festivalom MetalDays, ponio naziv – Headbanger’s Holiday.

I ovaj festival dijeli sudbinu brojnih drugih festivala koji su pokleknuli pod koronavirusom – odgođen je od planiranog termina od 5. do 9. kolovoza ove godine u isti termin naredne 2021. godine.

Izvor slike: Glas Istre

Jedan od organizatora festivala Headbangers Holiday, Puljanin Mladen Medić (u metal krugovima poznat pod nadimkom Distor) rekao je da daju sve od sebe da festival sljedećeg ljeta bude identičan, za ovu godinu najavljivani line-up.

– Zasad se u tom kontekstu stvari razvijaju jako dobro i svega dva-tri benda nisu i službeno potvrdili svoj dolazak u Pulu idućeg ljeta, kaže. Udarna imena koja čekaju fanove su portugalski gothic black metal bend Moonspell, škotski pirate metal bend Alestorm, grčki death metal sastav SepticFlesh, ali i Venom inc., čije dvije trećine originalne postave čine članovi kultnog benda Venom, pionira black metala.

Izvor slike: Glas Istre

Ne zaostaju puno ni kanadski melodični death metal/metalcore sastav The Agonist iz Montreala, kao i norveški Borknagar, dok će od Puljana nastupiti Infernal Tenebra, bend koji već duže vrijeme ima jako dobar međunarodni odjek.

Medić pojašnjava za portal Glas istre i zanimljive svjetske aktualne festivalske prilike u heavy metal okvirima.

– Svi su metal festivali manje više povezani i ovisni jedni o drugima. Ne toliko zbog solidarnosti, koliko zbog toga što dosta tih bendova idu u paketima od festivala do festivala, pa u slučaju otkazivanja većih festivala cijena angažmana pojedinih bendova automatski raste. Kada je prije nepunih mjesec dana njemačka vlade na čelu s Angelom Merkel zbog pandemije koronavirusa zabranila sva masovna okupljanja do 31. kolovoza ove godine – time i sve ovogodišnje ljetne festivale u Njemačkoj, a među njima i dva najveća metal festivala – Wacken Open Air (W:O:A), s 80-ak tisuća posjetitelja te Summer Breeze – utjecalo je to u konačnici i na odluku o odgodi pulskog heavy metal festivala, kaže Mladen Medić.

Izvor slike: Glas Istre

Dobro je što će se u kolovozu, nakon novog organizacijskog partnerstva sa Slovencima, svi posjetitelji odmah po završetku MetalDaysa spustiti na more u Pulu, a pulskom festivalu dodatno će ići na ruku i činjenica da je najveći češki metal festival dosad održavao istodobno s pulskim, a sljedećeg ljeta bi se trebao održati tjedan dana nakon pulskog Headbangers Holidaya, tako da će nam to svakako ići u prilog, poručio je Mladen Medić za portal Glas Istre.

AUTOR: Glas Istre