Izvor slike: HR-vjesnik

Prvi krug lokalnih izbora je iza nas, zbrajaju se pobjednici i gubitnici, a najuzbudljivija borba dešavala se kod izbora za koprivničko-križevačkog župana.

Darko Koren je uspio uloviti prvo mjesto, a Željko Lacković i Mladen Kešer bili su u žestokoj borbi za ulazak u drugi krug. U prebrojavanju glasova međusobno su se izmjenjivali da bi u samoj završnici Kešer prošao kao drugi osvojivši oko 600 glasova više od Lackovića.

Izvor slike: ePodravina.hr (screenshot)

Koren je u prvom krugu imao podršku HDZ-a i to je bio njegov najjači adut, ali što dalje? Dobio je 2500 glasova manje nego prije četiri godine, ali u borbi za županijsku skupštinu prošao je loše.

Zanimljiv je podatak da je prije četiri godine Koren u prvom krugu dobio 18048 glasova, a u drugom krugu gotovo jednako, svega 18176. Njegov protukandidat tada je bio Slavko Tucaković koji je u prvom krugu dobio 12473, da bi u drugom krugu to podebljao na 16115 glasova.

Čini se kako Koren s dobivenih 15600 glasova nasuprot Lackovića i Kešera (zajedno skoro 22000) ima razloga za strah. Čak je i Zdravko Matotan uspio prikupiti značajnih 2800 glasova i Mirjana Hanžeković 2031, što svakako nije zanemarivo i moglo bi donijeti prevagu u drugom krugu.

Stanovništvo Podravine i Prigorja očito želi promjene na čelu županije i to su jasno pokazali u prvom krugu izbora. Ako samo trećina Lackovićevih glasača (10500) izađe na izbore i zaokruži za promijene, te polovica onih glasova koje je dobio Mototan (2800), Koren bi mogao izgubiti poziciju župana.

Izvor slike: Sjever.hr

Darko Koren je u prvom krugu imao podršku HDZ-a ali ne i svih njihovih pristaša. U pojedinim sredinama članovi i simpatizeri HDZ-a nisu izašli na izbore jer nisu prihvatili Korena kao svojeg kandidata za župana. U drugom krugu izbora to bi također mogao biti veliki minus za Korena.

Kešer ima veću želju i strast od Korena da postane župan, jer se Koren umorio i vidno je iscrpljen.

Korenu se opasno trese županijska stolica, a istovremeno se Kešeru podižu šanse za pobjedu u drugom krugu. Što će odlučiti glasači, doznat ćemo u nedjelju 30. svibnja.

AUTOR: HR-vjesnik