Početkom rujna održala se 2. Sjednica Županijske skupštine KKŽ koja je trajala preko 7 sati, a i jučer smo bili svjedoci 3. maratonske sjednice koja je trajala 6 sati te na kojoj je obrađeno tek trećina točki od ukupno 32. točke dnevnog reda.

Očekujte i u narednom razdoblju maratonske sjednice zahvaljujući konstruktivnoj i čvrstoj oporbi koju predvodi SDP, a koja će iznositi jasne i čvrste stavove te ukazivati na probleme jer nam je povjerenje dao narod Koprivničko-križevačke županije da ih zastupamo – zato NEĆEMO ŠUTJETI.

Nakon točke o Piškornici župan Darko Koren doveo se u neugodnu situaciju jer više nije imao većinu. HDZ i Mreža, a uz pomoć Mosta, HSS-a, Rajnove ekipe i svih onih koji su se u kampanji kleli kako nikad neće podržati HDZ i Korena, ne mogu održati većinu u skupštini. Ovo je još jedan poraz HDZ-a i župana Darka Korena te jasan pokazatelj kakva ih je jučer politička katastrofa zadesila.

Predsjednik kluba SDP-a i HSLS-a Mladen Kešer zatražio je prekid sjednice poručivši da vladajući nemaju većinu te da se nakon 6 sati sjednice u maskama i otežanim uvjetima rada više ne može normalno funkcionirati. Ipak, na samom kraju ove nedovršene sjednice koja će se nastaviti za par dana, klub SDP-a i HSLS-a odlučio je podržati točku donošenja Zaključka o utvrđenju interesa i davanju suglasnosti na zakup bez natječaja poslovnog prostora Osnovne škole Koprivnički Bregi, a sve kako bi Općina Koprivnički Bregi što prije krenula u opremanje dječjeg vrtića. Klub SDP-a i HSLS-a kao konstruktivna oporba ovaj prijedlog je podržao jer nam je u interesu da se svaka općina ravnomjerno razvija, što je od iznimne važnosti za Koprivničko-križevačku županiju.

Nadalje, nakon informacije o radu Stožera civilne zaštite KKŽ, SDP je s pravom kritizirao određene odluke i mjere te nelogičnosti koje su se provodile u zaštiti od zaraze.

Foto: hr-vjesnik

Važno je naglasiti da je u našoj županiji cijepljenje počelo s debaklom koji je popraćen raznim pošalicama, a pritom mislimo na županovo cijepljenje preko reda – „Da se ne baci.” Zatim, u fazi kada se najviše ljudi htjelo cijepiti mi smo dobivali najmanje doza cijepiva od svih županija u RH i krajnji rezultat je što smo ostali županija s najmanjim postotkom procijepljenosti. Pitanje je da li je Županijski stožer na čelu s Ratimirom Ljubićem odradio dovoljno dobar posao da ne završimo na dnu tablice procijepljenosti jer su neke županije imale bolje razrađenu strategiju, aktivnosti i razna rješenja da privuku svoje žitelje na cijepljenje, a mi nismo. Naš Županijski stožer CZ ni u jednom trenutnu nije samoinicijativno nešto organizirao i osmislio, već se striktno držao naputaka i preporuka od Nacionalnog stožera u kojeg više javnost nema povjerenja, jer je struka zakazala.

Na sjednici Županijske skupštine vijećnice i vijećnici kluba SDP-a i HSLS-a argumentirano su raspravljali po svim točkama dnevnog rada, a fokus je bio na problematici zapošljavanja, konkurentnom, komunalnom i vodnom gospodarstvu te o poslovanju RCGO Piškornica.

Smatramo da se u pogledu pomoći gospodarstvu posebice u vrijeme pandemije, moglo učiti puno više, a što se tiče turizma u našoj županiji on je na samom začelju u odnosu na sve druge susjedne županije. To je zabrinjavajući i poražavajući podatak za Koprivničko-križevačku županiju te poziv na alarm.

Zabrinjavajući podatak koji smo mogli izvući iz izvještaja o komunalnom gospodarstvu jest da župana Korena i pročelnika Štimca uopće nije briga za ravnomjeran razvoj svih općina, već samo nekih. Očito im stanovnici županije koji žive u pojedinim ruralnim područjima nisu jednako važni pa na njih gledaju kao na stanovnike drugog reda. 

Većina izvještaja s jučerašnje županijske sjednice koji su se usvajali bili su za prošlu 2020. godinu. Jasno je da se radi o prošlom vremenu, no, mi, kao oporba dužni smo ukazati na probleme koji su se događali u prošlosti i prilike koje su propuštene, a sve kako bi se bolje planirali te pripremili kvalitetni županijski programi i projekti za naredno razdoblje.

SDP djeluje otvoreno i javno jer imamo odgovornost prema stanovnicima županije koji su nam dali povjerenje da ih zastupamo u Županijskoj skupštini. I dalje ćemo se zalagati za dobrobit njihovih interesa i potreba te za ravnomjerni razvoj svih općina i gradova u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Klub vijećnika SDP-a i HSLS-a

Autor: M.M.