Izvor slike: ePodravina.hr (screenshot)

Čelni čovjek Koprivničko-križevačke, župan Darko Koren, javnosti je predstavio izvanredne gospodarske mjere kojima nastoji pomoći županijskom gospodarstvu.

Radi se o redizajnu programa i projekata, kompletnog funkcioniranja Županijske uprave, a u konačnici i rebalansu proračuna Županije, što će biti predloženo na idućoj sjednici Županijskog vijeća, elektronskoj koja će biti održana 28. travnja.

Dio redizajna bit će usmjeren i u određene gospodarske mjere, koliko je to u ovom trenutku moguće. Ono što je suština ovog redizajna proračuna je pretpostavka da će se dogoditi značajne promjene u prihodovnoj strani proračuna s obzirom da je temeljni izvor financiranja proračuna porez na dohodak. On će biti značajno manji, teško je procijeniti koliko. Mi pretpostavljamo da će biti do 25%, nadamo se da neće biti više. Ono što sad vidimo da se već dogodilo zapravo nas je usmjerilo da određene programe i stavke u proračunu izmijenimo i uskladimo sa stanjem kojeg smo svjesni – prijenosi portal ePodravina.hr.

Koprivničko-križevačka županija donijeti će jedan set odluka za koje je ovlaštena sama izvršna vlast, a drugi set je kojeg donosi Županijska skupština. S obzirom da će proračun biti osjetno manji zbog poreza na dohodak, mi smo zapravo sve one programe koje smatramo da se neće realizirati – skinuli, ističe župan Koren.

„Od naših sredstava dat ćemo Gradu Zagrebu kao pomoć 100 tisuća kuna, nisu to velika sredstva, ali to je jedna simbolika. Predložit ćemo da to bude upućeno u jednu od zagrebačkih bolnica gdje odlaze mnogi naši stanovnici. Isto tako, dajemo 100 tisuća kuna za obnovu crkvenih i sakralnih objekata. Naša ideja je da to bude crkva sv. Marka u Zagrebu, imamo mi svojeg sv. Marka Križevčanina“ – izjavio je čelni čovjek Županije.

„Vođeni drugim iskustvima, tuđim, smanjili smo plaće zaposlenika za 10 posto na sljedeća tri mjeseca. U kolektivnom ugovoru ukinuli smo materijalna prava. To su božićnica, uskrsnica i regres. To je izostavljeno iz kolektivnog ugovora, ostavili smo samo darove za djecu, to je simbolična gesta. Na prijedlog mnogih vijećnika ukidamo naknade za rad članovima i članicama Županijske skupštine na iduća tri mjeseca. Moram istaknuti da smo u proračunu smanjili supoziciju političkim strankama za 50 posto.“ – rekao je Koren.

Inače, čelni čovjek Koprivničko-križevačke, župan Darko Koren, javnosti je poznat i zbog kumske veze sa osuđenim uhljebom s Piškornice, bivšim direktorom RCGO Piškornica Mladenom Jozinovićem, koji je sam sebi isplatio preko milijun kuna nezakonitog bonusa, a isti je ujedno i krivotvorio fakultetsku diplomu.