Izvor slike: 24sata.hr

Japanski premijer Shinzo Abe u ovim trenucima završio je telefonski razgovor s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasom Bachom i donio odluku o odgodi Igara zbog pandemije koronavirusa.

Na telefonskoj konferenciji sudjelovali su i guverner Tokija Yuriko Koike, predsjednik organizacijskog odbora OI 2020 Yoshiro Mori i japanska ministrica za olimpijske igre Seiko Hashimoto, potvrdila je japanska vlada. 

Na olimpijske čelnike i organizatore izvršen je golem pritisak, jer su emitirali stav o održavanju Igara unatoč globalnoj krizi s virusom i nemogućim uvjetima za pripreme

Bach popustio pritiscima

Prije svega nekoliko dana Bach je sazvao izvanrednu sjednicu MOO-a (nedjelja) te popustio pritiscima. Japanci su istovremeno također promijenili retoriku, umjesto podrške da budu “baklja na kraju tunela”, počeli su javno govoriti o važnosti zdravlja svih involviranih.

Čelnici igara donijeli su odluku o pomicanju Igara za godinu dana. Igre u Tokiju bile su planirane od 24. srpnja do 9. kolovoza.

Nekoliko država još prije otkazalo nastup

Kanada i Australija su već objavile da neće poslati svoje sportaše na Igre ako se budu održavale ovo ljeto. Uslijedila je i oštra poruka Amerikanaca. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša prekjučer je za Index kazao da već sada nije moguće organizirati Igre u propisanom roku.

Članovi IO MOO-a svjesni su da u Japanu postoje značajni pomaci u borbi sa širenjem bolesti COVID-19, ali i dramatičnog povećanja broja oboljelih u drugim državama na raznim kontinentima, što je članove IO-a navelo na zaključak da se mora napraviti sljedeći korak u planiranju Igara.

Mnogi problemi

Spomenuti su i neki od mnogih problema s kojima će se olimpijski čelnici susresti, kao što su nedostupnost nekolicine važnih borilišta u novom terminu, više milijuna rezerviranih noćenja u hotelima koje je teško mijenjati te prilagodba kalendara natjecanja za 33 sporta.

“Ljudski životi su važniji od bilo čega, uključujući i održavanje Igara. Naš je glavni princip zaštita zdravlja svih koji su uključeni i doprinos zaustavljanju širenja bolesti. Želim, a na tome svi radimo, da se ostvare sva nadanja mnogobrojnih sportaša, nacionalnih olimpijskih odbora i međunarodnih federacija sa svih pet kontinenata: da će nas na kraju ovog mračnog tunela kroz koji svi zajedno prolazimo, a ne znamo koliko je dugačak, dočekati olimpijski plamen”, istaknuo je Bach.

Veliko olakšanje za sportaše

“Predložio sam da se igre odgode za godinu dana i predsjednik MOO-a Thomas Bach je to prihvatio sto posto”, izjavio je Abe nakon telefonske konferencije.

Kako je kazao Koike Igre koje će se održati sljedeće ljeto nosit će naziv Tokio 2020.

Japanska ministrica za olimpijske igre Hashimoto je dodala kako će ova odluka biti olakšanje za sportaše koji su do sada bili u nemogućnosti pripremati se kako treba za najveći sportski događaj na svijetu. Također je dodala da odgoda neće biti dulja od godine dana.

Prije su samo dva svjetska rata u 20 stoljeću uzrokovali odgodu, a onda i otkazivanje Igara. 

Također, to je i velik udarac za grad Tokio kao i za cijeli Japan koji su se marljivo pripremali godinama da od 24. srpnja do 9. kolovoza budu domaćini najvećoj sportskoj manifestaciji nakon koje bi od 25. kolovoza do 6. rujna uslijedile Paraolimpijske igre.