Kolumbijska vlada i ljevičarska pobunjenička skupina ELN najavile mirovne pregovore

Kolumbijska vlada i ljevičarska pobunjenička skupina Nacionalna oslobodilačka vojska (ELN) ponovo će pokrenuti mirovne pregovore sljedećeg mjeseca, izjavile su obje stranke.

Delegacije kolumbijske vlade i ELN-a ponovo će započeti pregovore nakon prvog tjedna studenog, rekle su strane u priopćenju koje su potpisali gerilski zapovjednici Antonio Garcia i Pablo Beltran, kao i visoki mirovni povjerenik zemlje Danilo Rueda.

“Za kolumbijsku vladu i ELN sudjelovanje društva u ovom procesu je esencijalno u promjenama koje su Kolumbiji potrebne za izgradnju mira”, rečeno je u priopćenju koje je objavljeno tijekom konferencije za medije u glavnom gradu Venezuele Caracasu.

“Nove političke okolnosti u Kolumbiji omogućile su započinjanje pregovora”

Rueda je otputovao na Kubu da se sastane s predstavnicima ELN-a u Havani samo nekoliko dana prije inauguracije predsjednika Gustava Petra, prvog ljevičara koji vodi Kolumbiju.

“Mislimo da su, ovom prilikom, nove političke okolnosti u Kolumbiji omogućile započinjanje pregovora”, rekao je Garcia novinarima.

Kad je upitan o mogućnosti bilateralnog prekida vatre, Rueda je rekao da su strane još u fazi izgradnje povjerenja.

Pokušaji pregovora

Vladini prethodni pokušaji pregovora s ELN-om, koji ima oko 2400 boraca i koji optužuju da se financira trgovinom drogom, ilegalnim rudarenjem i otmicama, nisu napredovali djelomično zbog oponiranja u vlastitim redovima.

Predstavnici ELN-a, koji su 1964. godine osnovali radikalni katolički svećenici, ostali su na Kubi nakon što su prethodni pregovori započeti pod vladom bivšeg kolumbijskog predsjednika Juana Manuela Santosa otkazani 2019. godine.

Petro je rekao da pregovori mogu započeti gdje su zastali u Santosovoj administraciji i da će on priznati protokole koji su dogovoreni uz pomoć zemalja jamaca poput Norveške i Venezuele.

Pregovori između ELN-a i Santosove vlade započeli su u Ekvadoru, a kasnije su se premjestili na Kubu, gdje ih je Santosov nasljednik Ivan Duque otkazao jer je ELN odbio prekinuti s neprijateljstvima te je ubio 22 policijska kadeta u bombaškom napadu u Bogoti.

Autor : redakcija hr-vjesnik