Kod Tuđmanovog spomenika u Splitu osvanuo natpis: “Tko je ubio Vladimira Matijanića?”


Jutros je kod spomenika Franji Tuđmanu u splitskoj trajektnoj luci osvanuo natpis posvećen Indexovom prerano preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću. “100 dana bez odgovora: Tko je ubio Vladimira Matijanića? Zna se !?” stoji na natpisu postavljenom uz Tuđmanov spomenik.

Podsjetimo, prije točno tjedan dana prošla su tri mjeseca od smrti našeg novinara Vladimira Matijanića, koji je preminuo 5. kolovoza, a i dalje nemamo odgovore na glavna pitanja o okolnostima kolegine smrti. S druge strane, zataškavanja je sve više, no sve je više i onih kojima je jasno da Matijanić nije trebao umrijeti. Kao i da netko mora odgovarati.  

Vještačenje pri kraju 

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu potvrdilo nam je kako i dalje traju izvidi, no doznajemo da će uskoro biti gotovo medicinsko vještačenje koje provodi Medicinski fakultet u Zagrebu. To vještačenje trebalo bi biti ključno za mišljenje DORH-a. 

Hrvatska liječnička komora nakon više od dva mjeseca donijela je stručno mišljenje o okolnostima Matijanićeve smrti u kojem je naglasila kako Matijanić nije bio liječen sukladno smjernicama o koroni koje je donijelo Ministarstvo zdravstva Vilija Beroša. 

Pučka pravobraniteljica: Beroševo povjerenstvo bez detaljne analize, stručne ocjene ili utvrđenja mogućih propusta

Nedugo nakon tog stručnog mišljenja Beroševo ministarstvo promijenilo je te smjernice, a stječe se dojam da su promjene posljedica nerazjašnjenih okolnosti smrti novinara Matijanića. 

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter početkom listopada u posebnom je priopćenju osporila zaključak povjerenstva Ministarstva zdravstva koje je utvrdilo da nije bilo značajnih propusta u slučaju Matijanić. 

Šimonović Einwalter ističe kako je to povjerenstvo radilo bez “detaljne analize, stručne ocjene ili utvrđenja mogućih propusta”. Ured pučke pravobraniteljice stoga je poslao preporuku Ministarstvu zdravstva da se nadzor u slučaju smrti Vladimira Matijanića proširi. O toj preporuci Beroš se nije očitovao. 

Predsjednik Milanović: Očito je bilo šlamperaja

Da je bilo propusta, slaže se i predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ), nestranačkog nacionalnog saveza udruga kojem je cilj pridonijeti napretku hrvatskog zdravstvenog sustava. Slaže se i Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata koja otvoreno ne vjeruje nalazu inspekcije Ministarstva.

Imamo i mišljenje i farmakologa, prof. dr. sc. Vladimira Trkulje, dr. med., s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji smatra da je neprihvatljivo da su ključna tijela u hrvatskom zdravstvenom sustavu procijenila da nije bilo propusta u liječenju Indexovog novinara Vladimira Matijanića. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ministarstvo zdravstva o smrti Matijanića: Sustav funkcionira

Napomenimo da je zdravstvena inspekcija već ranije utvrdila niz nepravilnosti, no posebno povjerenstvo Ministarstva zdravstva, koje je oformio ministar Vili Beroš, postupajući po tom nalazu, zaključilo je kako nije bilo većih nepravilnosti. Utvrdili su da je zdravstveni sustav funkcionirao u slučaju Matijanić.  

Hrvatska komora medicinskih sestara odlučila je da zbog nedostatne dokumentacije neće pokretati postupak protiv medicinskog osoblja u slučaju Matijanić. Etičko povjerenstvo te iste komore utvrdilo je da je sve bilo u skladu s etikom. 

Snimke posljednjih Matijanićevih poziva poslušajte ovdje (upozoravamo čitatelje da bi snimke mogle biti uznemirujuće)

Telefonski razgovori Vladimira Matijanića s medicinskim osobljem

No krenimo redom. 

“Javite se za pet dana”

Vladimir Matijanić umro je u petak 5. kolovoza u popodnevnim satima nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna ga je odbila odvesti u bolnicu. Matijanić je imao Sjogrenov sindrom (autoimunu bolest veziva) i intersticijsku bolest pluća te se sumnjalo na još dvije autoimune bolesti. Obolio je i od covida.

Činjenica je da je Matijanić od utorka do petka tog kobnog tjedna tražio pomoć splitskih liječnika. U ta četiri dana ne samo da nije hospitaliziran nego nije dobio ni adekvatan zdravstveni pregled. Primljen je na Hitnom prijemu splitske Infektologije 2. kolovoza, kamo je došao sa simptomima covida, no otpušten je kući.

Dva dana kasnije, 4. kolovoza, te 5. kolovoza, na dan smrti, više je puta zvao splitsku Infektologiju i medicinskim djelatnicima izgovorio sve dijagnoze koje ima te im rekao da nema snage napraviti ni par koraka.

“Javite se za pet dana ako ne bude bolje” i “pišajte u lonac pored kreveta” su, između ostalih, savjeti koje je dobio od splitskih medicinskih djelatnika.

Matijanić nije adekvatno pregledan i hospitaliziran, do sada nitko zbog toga nije odgovarao 

Matijanić je 5. kolovoza od ekipe hitne pomoći, koja je došla u njegov dom na intervenciju, tražio da ga hospitalizira, no ostavili su ga kod kuće. Objasnili su mu da ima “normalne simptome covida”. Isti tim hitne pomoći došao je sat i pol kasnije da bi ga neuspješno reanimirao i na kraju proglasio smrt.

Tri mjeseca nakon tragičnog događaja i dalje nemamo odgovor na pitanje kako Matijaniću, čovjeku s toliko ozbiljnih podliježućih bolesti, koje su ga činile posebno rizičnim za težak oblik covida, nije pošlo za rukom da u četiri dana bude temeljito i adekvatno pregledan.

O tome se diskutiralo, a na posebnoj konferenciji za novinare Ministarstva zdravstva se i očitovalo Povjerenstvo tog ministarstva, koje je istraživalo okolnosti Matijanićeve smrti.

Gotovo svi članovi slijegali su ramenima na upit kako je moguće da Matijanić nije hospitaliziran i adekvatno pregledan. Iako nisu dali uvjerljiv odgovor, složili su se da je u slučaju njegove smrti zdravstveni sustav funkcionirao bez greške.

Ministar Beroš tvrdi da nije bilo značajnih propusta

Na pitanje u čemu se očituje ta visoka razina zdravstvene zaštite ako je pacijent umro a da nije pregledan u četiri dana, odgovora nema. Nema odgovora ni na pitanje je li ta visoka razina vidljiva i u telefonskim razgovorima koje je Vladimir Matijanić vodio s medicinskom sestrom, koja mu je rekla da piša pored kreveta ako ne može do WC-a, i s dežurnim liječnikom, koji mu je bahato poručio da se javi za pet dana, jedva mu dajući da dođe do riječi. 

“U tim razgovorima nije bilo stručne greške”, rekao je hrvatskoj javnosti šef KBC-a Split Julije Meštrović.

Zdravstveni sustav u Hrvatskoj funkcionira bez greške, ali s propustima!?

Članovi stručnog povjerenstva koji su donijeli ovaj zaključak su izvanredni profesor, specijalist infektologije Ivan Puljiz, specijalistica hitne medicine Senka Kajčić, izvanredni profesor Edvard Galić, specijalist interne medicine i uže specijalnosti kardiologije, izvanredni profesor Venija Cerovečki Nekić, specijalist obiteljske medicine, docent doktor Miroslav Mayer, specijalist interne medicine i uže specijalnosti reumatologije, te Davor Mayer, specijalist sudske medicine.  

Dvosatna konferencija za novinare imala je za cilj uvjeriti javnost da nam je zdravstvo sasvim u redu, a pacijent je sam kriv jer je umro. Valja naglasiti da je zdravstvena inspekcija, na temelju koje je radilo Beroševo povjerenstvo, utvrdila niz nepravilnosti.

Inspekcija je utvrdila da pregled pacijenta Vladimira Matijanića na Hitnom infektološkom prijemu KBC-a Split 2. kolovoza 2022. godine nije učinjen u potpunosti u skladu s pravilnikom, medicinska dokumentacija sačinjena tijekom ili nakon druge intervencije tima T1 Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije bila je nepotpuna te, na kraju, obdukcija pokojnog Vladimira Matijanića provedena je uz proceduralne nepravilnosti.

Povjerenstvo je zaključilo da te nepravilnosti nisu značajni propusti u liječenju pokojnog Matijanića. Na toj konferenciji za novinare ministar Beroš rekao je kako to nije kraj priče o okolnostima Matijanićeve smrti te da treba još pričekati očitovanje Liječničke komore i Komore medicinskih sestara. 

Komori medicinskih sestara ništa nije sporno 

Hrvatska komora medicinskih sestara očitovala se o slučaju Matijanić tako da su zaključili da je medicinska djelatnica s Infektološkog odjela Kliničke bolnice Split, koja je kolegi Vladimiru Matijaniću samo par sati prije smrti rekla da piša u lonac pored kreveta, postupala u skladu s etikom. Komora nije raspravljala o samom slučaju Matijanić jer su zaključili da ima premalo dokumentacije te su sve prebacili svom Povjerenstvu za etička pitanja. 

“Povjerenstvo je zaključilo kako je medicinska sestra zaprimila poziv pacijenta, prikupila informacije o njegovom zdravstvenom stanju, obavijestila ga je o mogućnosti osobnog dolaska na odjel, a u slučaju nemogućnosti za isto, obavijestila ga je o nužnosti pozivanja Hitne medicinske službe”, stoji u odgovoru koji smo dobili od HKMS-a. 

Komora liječnika: Bez stručnih propusta, ali… 

Nakon više od dva mjeseca očitovala se Hrvatska liječnička komora. Komora je zaključila da su u postupanju liječnika uključenih u liječenje Vladimira Matijanića poštovane temeljne odredbe liječničke djelatnosti, pacijent je imao dostupnu zdravstvenu skrb na razini primarne, specijalističko-konzilijarne i tercijarne zdravstvene zaštite te nisu učinjeni stručni propusti liječnika koji se mogu povezati s nepovoljnim tijekom bolesti covid-19. 

Isto tako, Komora je zaključila da Matijanić nije imao antivirusno liječenje sukladno smjernicama Ministarstva zdravstva, što je izravno pobilo izjave resornog ministra Vilija Beroša, koji je više puta tvrdio da lijeka ima dovoljno. 

Promijenili smjernice

Ubrzo nakon toga Ministarstvo zdravstva, koje vodi HDZ-ov Vili Beroš, objavilo je nove obavezne Smjernice za liječenje oboljelih od koronavirusne bolesti. Posljednje su bile iz veljače ove godine, a stječe se dojam da su promjene u smjernicama posljedica nerazjašnjenih okolnosti smrti našeg novinara Vladimira Matijanića.

U novim smjernicama opet se kao obavezan lijek spominje Paxlovid, kojeg i dalje nema u Hrvatskoj. Isto tako, u njima nema više procjena težine bolesti prema “kriterijima Modified Early Warning Score (MEWS)”, koji su uključivali i online kalkulator te se težina bolesti matematički određivala prema respiratornoj frekvenciji (broju udisaja u minuti), srčanoj frekvenciji (pulsu), sistoličkom tlaku, tjelesnoj temperaturi i stanju svijesti.  

Također, ima značajnih promjena i oko primjene kortikosteroida, što je bilo sporno u slučaju Matijanić.

“U dijela bolesnika kod kojih se klinički i laboratorijski potvrdi egzacerbacija bolesti (pogoršanje respiratornog statusa, febrilitet, porast upalnih parametara, a da nije riječ o sekundarnoj infekciji) moguće je ponovno uvesti steroide u liječenje”, stoji u novim smjernicama, dok u prošloj verziji nije bilo alternative. 

Beroš bez reakcije na preporuke pravobraniteljice 

Valja naglasiti da je početkom listopada pučka pravobraniteljica zatražila da Beroš proširi istragu o smrti Vladimira Matijanića. 

Šimonović Einwalter ističe kako je to povjerenstvo radilo bez “detaljne analize, stručne ocjene ili utvrđenja mogućih propusta”. Ured pučke pravobraniteljice stoga je poslao preporuku Ministarstvu zdravstva da se nadzor u slučaju smrti Vladimira Matijanića proširi tako da povjerenstvo u obzir uzme i druge izvore i da detaljno istraži sve okolnosti tragičnog ishoda. Također, problematizirala je i kriterij odabira povjerenstva Ministarstva zdravstva.  

“Od Ministarstva zdravstva još nismo primili očitovanje o preporuci da nadzor obuhvati i druge izvore saznanja i okolnosti”, rekli su nam iz Ureda pravobraniteljice.

HND: Matijanić neće pasti u zaborav

Naglasimo na kraju da je Hrvatsko novinarsko društvo, zgroženo istupima ministra zdravstva Vilija Beroša na presici o Matijanićevoj smrti, zatražilo njegovu smjenu. Ocijenili su da je ponašanje ministra skandalozno, sramotno i nedopustivo. Beroš, kao i šef HDZ-a Andrej Plenković, sve su to nazvali – politikantstvom.  

Pokrenuli su i peticiju kojom se tražilo da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u radu medicinskih djelatnika i njihovih nadređenih u slučaju smrti Vladimira Matijanića. Peticiju je potpisalo 4695 ljudi i predana je premijeru Andreju Plenkoviću. 

“Hrvatsko novinarsko društvo neće odustati od traženja istine o smrti Vladimira Matijanića te kažnjavanja odgovornih. Tragedija koja se dogodila našem kolegi i prijatelju više se nikad ne smije dogoditi nijednom građaninu Republike Hrvatske. Ponavljamo, ministar Beroš je od prvog dana zataškavao slučaj i odbijao odgovoriti na dopise koje smo mu slali u ime HND-a, valjda računajući da će vrijeme učiniti svoje i da će slučaj pasti u zaborav”, naglašava predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.  HND će danas u Splitu održati press konferenciju.

Autor : redakcija hr-vjesnik