Knjižili lažne račune, oštetili proračun za 2.6 milijuna kuna. Kazneno su prijavljeni

Zadarska policija izvijestila je da je dovršeno kriminalističko istraživanje i da su podnesene kaznene prijave protiv troje hrvatskih državljana od 52, 58 i 35 godina zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i štete za državni proračun od 2.6 milijuna kuna.

Osumnjičenog 52-godišnjaka tereti se da je tijekom studenog 2017. godine, kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva sa zadarskog područja, u dogovoru s ostale dvije osumnjičenice, odgovornim osobama u trgovačkom društvu sa sjedištem na području Zagreba, unio neistinite podatke i proknjižio devet ulaznih računa za isporuku razne robe i usluga.

Iako su osumnjičenici znali da se računi ne temelje na stvarnoj poslovnoj djelatnosti te da trgovačkom društvu nisu isporučeni roba i usluge, u poslovanju su ih upotrijebili kao istinite.


Osumnjičeni 52-godišnjak lažne je račune naveo u mjesečnim prijavama PDV-a poreznoj upravi, kao osnovu za odbitak pretporeza, čime je državni proračun oštetio za iznos veći od 2.6 milijuna kuna.

Protiv troje osumnjičenika podnesena je kaznena prijava zbog krivotvorenja službene ili poslovne isprave, dok je protiv 52-godišnjaka podnesena i kaznena prijava zbog utaje poreza ili carine.

Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave zadarske.

Autor : redakcija hr-vjesnik