Izvor slike: Srpskacafe

Kina je povećala vojni proračun za 6,6 posto u 2020., što je najmanje povećanje u posljednja tri desetljeća, dok kinesko gospodarstvo usporava zbog pandemije koronavirusa. Prošlogodišnji je vojni proračun bio veći za 7,5 posto od prethodnoga.

Kineski BDP pao je u prvom kvartalu 2020. godine za 6,8 posto

Kineski BDP pao je u prvom kvartalu 2020. godine za 6,8 posto. Tenzije s Tajvanom i brojni teritorijalni sporovi u Južnokineskom moru glavni su sigurnosni izazovi Pekinga.

“Mi ćemo se odlučno suprotstaviti i spriječiti sve separatističke aktivnosti kojima je cilj neovisnost Tajvana”, rekao je kineski premijer Li Keqiang na otvaranju godišnje sjednice kineskog parlamenta.

Kineski će vojni proračun iznositi 178,16 milijardi dolara

Kako je objavljeno u petak, kineski će vojni proračun iznositi 1,268 trilijuna juana, odnosno 178,16 milijardi dolara. Keqiang je poručio zastupnicima u parlamentu da će se nastaviti reforma vojske, povećat će se logistički kapaciteti uz “poticanje inovativnog razvoja znanosti i tehnologije povezane s obranom”.

Bates Gill, profesor na odjelu za azijsko-pacifističke sigurnosne studije australskog Sveučilišta Macquarie, ističe da je porast izdvajanja od 6,6 posto značajan, pogotovo uzimajući u obzir usporavanje ekonomije.

AUTOR: Index.hr