HRVATSKA ovog vikenda bilježi povećan priljev turista. Tijekom cijeloga dana na hrvatskim je cestama i graničnim prijelazima prisutan izrazito gust promet. Na pojedinim dionicama autocesta stvarale su se kolone duge i do pet kilometara, a hrvatska policija gužve je snimala helikopterom.

Sjajne su to vijesti za oporavak turističke sezone. 

I večeras velike gužve

“Pojačan je promet na cestama u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti te u priobalju. Vozačima savjetujemo da održavaju sigurnosni razmak između vozila.. Vrlo je gust promet osobnih vozila u oba smjera na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, a zbog aktualnih epidemioloških kontrola moguća su i duža čekanja”, objavio je HAK. Na Maclju se za izlaz čeka oko šest sati, a na Pasjaku za ulaz pet sati.

Stanje na cestama i granicama u 18 sati:

A1 Zagreb-Split-Ploče:

    kod naplatnih postaja Lučko u smjeru Zagreba i Demerje kolone su duge oko 3 km;

    kolona vozila u pokretu s povremenim zastojima između čvora GORNJA PLOČA i tunela SV. ROK;

A2 Zagreb-Macelj:

    kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Republike Slovenije kolona je duga oko 6 km. Vozila se povremeno zaustavljaju kod čvora Krapina (kolona je duga oko 2 km).

A3 Bregana-Lipovac:

    kolona osobnih i teretnih vozila ispred graničnog prijelaza Bajakovo duga je oko 5 km.

Istarski ipsilon (A9/B8):

    zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je duga oko 3 km, a dijelom se proteže i na Istarski ipsilon.

Veliki priljev putnika u zračnim lukama

A osim gužvi na prometnicama i graničnim prijelazima zabilježen je i velik priljev putnika u zračnim lukama.

Lidia Capković Martinek iz Međunarodne zračne luke Zagreb pojasnila je za Media Servis kako cijeli tjedan bilježe iznimno dobre rezultate.

Policija helikopterom snimala kilometarske gužve: “Važno je na odredište stići sigurno, a ne brzo”

“Zračni promet bilježi polagan, ali siguran oporavak kao i turistička sezona. Međunarodna zračna luka Zagreb bilježi kroz ovaj vikend oko 20.000 dolaznih i odlaznih putnika, negdje oko 250 operacija prihvata i otpreme zrakoplova iz različitih destinacija. Potrebno je spomenuti – nakon lipnja u kojem je zabilježeno 100.000 putnika, srpanj ćemo završiti s više od 150.000 putnika.”

Foto: hr-vjesnik

Izrazito dobre brojke bilježi i Zračna luka Split. Tamošnji šef službe prihvata i otpreme putnika Mate Melvan izjavio je za Media Servis da se sve odvija prema generalnome planu i očekivanjima za ovu turističku sezonu. S današnjim danom, kaže Melvan, ostvareno je 50 posto prometa iz 2019. godine.

“Vikend je pred nama, odnosno 190 zrakoplova, od čega je 150 zrakoplova komercijalnih redovnih linija i 40 privatnih i oko 36 tisuća putnika očekujemo u ova dva dana. Promet se odvija uredno. Osjeća se veliki intenzitet prometa. Poruka je svima da se pripreme za svoj let, svu potrebnu dokumentaciju unaprijed i da dođu na vrijeme kako bi osigurali da protok ide u redu”, poručio je Melvan.

Foto: hr-vjesnik
Velike gužve u splitskoj trajektnoj luci

Istovremeno, velike se gužve bilježe i u splitskoj trajektnoj luci. Koordinatorica Jadrolinije za splitsko plovno područje Jelena Ivulić pojasnila je za Media Servis kako se radi o dosad udarnom vikendu u ovoj turističkoj sezoni.

“Što se tiče ovoga vikenda, očekujemo preko 65 tisuća putnika i preko 15 tisuća vozila. Dosta je velik priliv vozila od ranih jutarnjih sati tako da očekujemo to cijeloga vikenda. Što se tiče ostalih linija, trajekti su dupkom puni od Visa, Vele Luke, Starigrada, Šolte, Supetar da i ne govorim. Tako da se nadamo da i dalje nastavljamo u dobrome ritmu”, kazala je Ivulić. Dodaje kako su mala kašnjenja prisutna i u dolascima i u polascima, ali i da posade ulažu nadnaravnu snagu da bi putnike što prije prevezle do njihovih željenih destinacija.

U Hrvatskoj trenutno milijun i 25 tisuća turista

Prema posljednjim podacima iz e-visitora, koji će se još nadopunjavati, u Hrvatskoj trenutno boravi milijun i 25 tisuća turista, objavila je N1 televizija.

Foto: hr-vjesnik

To je nešto manje nego na današnji dan rekordne 2019., kada je u zemlji bilo oko 1.100.000 turista, i znatno više nego lani, kada ih je bilo oko 770.000.

U noćenjima je u srpnju dosad ostvareno 81 posto rezultata 2019., dok je u odnosu na 2020. to 34 posto više noćenja.

Najviše turista je u Istri, a slijede Kvarner i Splitsko-dalmatinska županija koji su skoro pa izjednačeni te Zadarska i Šibensko-kninska županija.

Inozemnih turista je 855.000, a najviše je Nijemaca, Slovenaca, Poljaka, Austrijanaca i Čeha.

Foto: hr-vjesnik

Autor: redakcija hr-vjesnik