Izvor slike: Drava.info (screenshot)

Razgovarali smo sa kandidatom za župana SDP-a u Koprivničko križevačkoj županiji Mladenom Kešerom pošto se naveliko priča da HDZ sprema prodati prehrambenu industriju Podravku. Podravka se nalazi u njegovoj županiji u Koprivnici, te kakvo je njegovo mišljenje o prodaji, kad postane župan imati će vrući krumpir odmah u rukama.


Kešer nam je odgovorio vrlo precizno i prenosimo u cijelosti.
Građani, djeca u vrtiću, u osnovnoj i srednjoj školi, studenti, zaposlenici Podravke, svi ostali! Jednako vas se tiče ono što vam želim reći!
Nije očito nikakva tajna, da se Vlada RH sprema privatizirati Podravku. To znači, čvrsto vjerujemo ne prodati ju bilo komu (simpatizeru HDZ-a, podobnom tajkunu ili slično) nego na javnom, svima dostupnom natječaju prodati po najboljoj cijeni, koju ponudi, poželjno je pravna ili fizička osoba, koja će uz cijenu dati i jamstva o očuvanju zaposlenosti, daljnjih ulaganja u tvrtku i dugoročnom očuvanju poslovanja.
No, to doista može povjerovati samo dio ovih kojima se obraćam, a to su djeca iz vrtića!
Podravka će biti prodana u aranžmanu neke BORG grupe, koja će se sastajati do iza sitnih jutarnjih sati, dok ne osmisli prikladan model, a za što, jamčim vam neće uzeti honorar viši od 130 mln Eura.


Onima koji se zalažu za hitnu i neodgodivu privatizaciju obasipaju nas, navodno opće priznatim i poznatim tezama da je svako trgovačko društvo u privatnom vlasništvu po definiciji uspješno, a svaka državna firma je na putu propasti. Kad bi barem tako bilo. Želim vam svima otvoriti oči, da ne nasjednete na takve paušalne postavke. Nije li Agrokor, bio u vlasništvu i upravljan po jednom čovjeku. (Nastala šteta vjerojatno barem 4 do 6 milijardi Eura). Nije li Parmalat (https://it.wikipedia.org/wiki/Crac_Parmalat) bio u vlasništvu obitelji Tanzi, pa je procjenjena šteta od tako efikasno vođene firme bila cca 14 milijardi Eura. Nije li Royal Bank of Scotland bila privatna, pa kad je došla pred slom, našla se na britanskim državnim jaslama, a porezni obveznici su morali iz svojih džepova iskrcati 46 milijardi britanskih funti. A Britanci znaju nešto malo o privatnom poduzetništvu.
I ja sam poduzetnik i vlasnik privatne tvrtke. Ne treba mi nitko tumačiti načela poslovanja i rizike koje sam preuzeo i odgovornost koju svaki dan nosim. Ali u slučaju Podravke, radi se o društvenom kapitalu koje su generacije i generacije Podravkaša i Podravaca stjecale desetljećima. Tko to ima pravo krčmiti? U čije ime? S kojim mandatom.
Preporučam, svima onima koji o tomu odlučuju, od središnje države, Vlade RH, župana (dosadašnjeg doduše) Darka Korena i članova Nadzornog odbora Podravke gospođa Milodanović iz Lackovićeve grupe , te Vitelj iz HDZ –ove krim organizacije , koji će biti prisiljeni da klimnu kako gazda kihne, da prije nego što donesu bilo koju odluku, da konzultiraju nekoliko dokumenata, koje su naručile i objavile renomirane multilaterlane organizacije (Europska Komisija, Međunarodni monetarni fond) ili su ih objavili vrhunski svjetski časopisi kao Financial Times. Za ove novine nikako se ne može reći da se zalažu za socijalizam i nacionalizaciju kao svoje temeljno opredjeljenje. Ja sam si dao truda i uz prevođenje tekstova sa Engleskog došao do nekoliko zanimljivih informacija, koje sam dobar dio i prije znao, ali ipak, htio sam se uvjeriti na bazi činjenica.
– Vlasništvo samo po sebi nije glavna odrednica uspješnosti bilo koje tvrtke,
– Presudan je način upravljanja tvrtkom,
– U Europi postoji niz uspješnih državnih tvrtki koje posluju profitabilno i uplaćuju u državni proračun znatna sredstva,
– Airbus nije baš zadnja tvrtka u Europskoj Uniji. Mislite li da je na prodaju i s mogućnošću da ga preuzmu Kinezi, koji bi vjerojatno jedini imali dostatnih sredstava za preuzimanje tvrtke tog kalibra,
– Vjerujete li vi da je smisao postojanja tvrtke isključivo i jedino profitabilnost, bez obzira na dugoročne strateške ciljeve države na čijem je teritoriju? Malo morgen, rekli bismo na svakodnevnom hrvatskom.
– Iz analiza je vidljivo da tvrtke u javnom vlasništvu u Hrvatskoj bitno zaostaju u efikasnosti u odnosu na slične državne ili u mješovitom vlasništvu u Srednjoj i Južnoj Europi. Zašto ? Zbog UPRAVE dragi moji. Ključ je u efikasnoj upravi, a ne u vlasništvu, a na što već dulje vrijeme upozoravaju istaknuti svjetski eksperti iz područja poslovnog upravljanja, da se ne izrazim managementa.
– Ima li primjera da su privatizirane privatne tvrtke postale katastrofa i da ih matična država mora re-nacionalizirati. Ima, u prilogu koji vam predstavljam, Britanska vlada, ne ona Laburistička, jer su na vlasti Konzervativci razmišlja o preuzimanju cijelog niza tvrtki iz sektora željeznica, vode, proizvodnje i distribucije električne energije. Pametnom dosta.
– Nije li Podravka najmoćniji instrument za obnovu cjelokupne županijske i regionalne primarne poljoprivredne proizvodnje. Nije, zato što odgovorni, na središnjoj i županijskog razini ne koriste tu mogućnost, da Podravka postane pokretač, zamašnjak i lokomotiva na turbo-mlazni pogon za ovaj prevažni hrvatski sektor,
Neću duljiti, pozivam vas:
– Suprotstavite se bilo kakvoj privatizaciji Podravke, jer ćete sutra vi i vaša djeca morati tražiti daljnje mogućnosti egzistencije u Njemačkoj ili možda Irskoj.
– Podržite moj program za postanem župan i jamčim vas da će takva nakana, privatizacije protiv volje Podraškaše i Podravaca postati nemoguća.

Išli smo istraživati o čemu Kešer govori, no doista je bi precizan ko puška i prati svjetske trendove:
– State-Owned Enterprises in the EU: INSTITUTIONAL PAPER 031 | JULY 2016
– International Monetary Fund: An IMF staff team led by Christine Richmond, Peter Dohlman, Jacques Miniane, and James Roaf, in collaboration with EBRD staff- Reassessing the Role of State-Owned Enterprises in Central, Eastern, and Southeastern Europe European Department- Description: Washington, DC : International Monetary Fund, [2019].
– https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Government-owned_companies_of_France – Category:Government-owned companies of France
– https://citymonitor.ai/transport/has-government-just-renationalised-britain-s-railways-4969
– By Gareth Dennis 23 Mar 2020- Has the government just renationalised Britain’s railways? Nije li vlada uprava re-nacionalizirala željeznice ?)