Izvor slike: Drava.info (screenshot)

U redakciju portala HR-vjesnik primili smo osvrt na 25. sjednicu Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije kojeg potpisuje predsjednik SDP-a Koprivničko-križevačke županije Mladen Kešer.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Jučer je održana 25. sjednica Županijske skupštine KKŽ, a do održavanja te Izvanredne sjednice došlo je temeljem inicijative kluba vijećnika SDP/HL koji su prethodno prikupili jednu trećinu potpisa članova skupštine, točnije njih 14.

Prvi čimbenik zbog kojeg smo inzistirali na ovoj izvanrednoj sjednici je to što je početkom 2021. godine u javnost izašla informacija da Podravini prijeti ekološka katastrofa, zbog onečišćenja tla i voda jer je uočen prodor procjedne vode s odlagališta Piškornica u okoliš.

Sukladno tom aspektu utjecaja na okoliš, klub SDP-a i HL-a bio je primoran, a ujedno smo i smatrali da nam je to dužnost prema stanovnicima županije, da sami pokrenemo proces hitnog sazivanja Izvanredne skupštine na temu poslovanja Piškornice i utjecaja odlagališta na zagađenje tla i podzemnih voda.
Drugi čimbenik zbog kojeg smo inzistirali na sazivanju ove sjednice je poslovanje tvrtke Piškornica d.o.o. i tvrtke Piškornica sanacijsko-odlagalište d.o.o..

Na sjednici smo htjeli doznati informaciju koju ima pravo znati i javnost, a to je hoće li naša županija biti deponij za smeće iz pola Hrvatske, jer u implementaciji plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje od 2017. – 2022., koji je temeljem odluke Vlade RH verificirao i sam premijer Andrej Plenković, jasno piše da će otpad na Piškornicu, osim ove 4 županije koje su osnivači, dolaziti još iz dvije županije: Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Također, postojao je i onaj treći čimbenik zbog kojeg smo inzistirali na sazivanju ove sjednice, a to je svakako pitanje odgovornosti župana Darka Korena, kao Predsjednika Skupštine Piškornice i jednog od predstavnika osnivača, te pročelnika Marijana Štimca kao predsjednika Nadzornog odbora tvrtke Piškornica d.o.o., zbog sumnjivih radnji kada si je bivši direktor Mladen Jozinović isplatio nezakonit bonus na temelju lažne diplome, ali i zbog činjenice da je u vrijeme Jozinovića otpad dolazio iz svih krajeva Hrvatske što je prouzročilo situaciji da sada u općini Koprivnički Ivanec imamo brdo smeća čije će zbrinjavanje netko morati platiti. Ne bi bilo humano, a niti politički moralno da ta sanacija ide na teret stanovnika županije, a ekipa si je isplatila bonuse za iznimno dobro poslovanje.

Razočarani smo što na sjednici niti mi, a niti zainteresirana javnost od odgovornih osoba tvrtki Piškornica, Piškornica sanacijsko-odlagalište te župana Korena i pročelnika Štimca, nismo dobili odgovore na konkretna pitanja.

Iz druge pak strane možemo biti zadovoljni što su na kraju sjednice usvojeni zaključci koji bi najvjerojatnije prošli „ispod radara“ da se ova sjednica nije održala, a to su:

Zaključak broj 1:
• Projektu RCGO Piškornica koji uključuje četiri županije osnivača (Koprivničko-križevačku, Varaždinsku, Međimursku i Krapinsko-zagorsku županiju) i Općinu Koprivnički Ivanec daje se podrška te se od nadležnog ministarstva traži očitovanje o odluci Vlade RH o implementaciji Plana gospodarenja otpadom za razdoblje 2017-2020 u kojem se spominje promjena obuhvata zahvata
Zaključak broj 2:
• Predlaže se trgovačkim društvima RCGO Piškornica i Piškornica sanacijsko-odlagalište da u sanaciji odlagališta koriste europska sredstva i sredstva državnog proračuna

Ovo je tek početak rješavanja ozbiljnog pristupa velikom problemu kojeg je napravio Darko Koren i HDZ. Ponavljamo, brdo smeća koje je dovezeno iz cijele Hrvatske mora sanirati cijela Hrvatska, no ne na način kako si je to zamislio Darko Koren i njegov kum Mladen Jozinović, koji je po našem mišljenju oštetio poduzeća Piškornica i Piškornica sanacijsko-odlagalište, a time ujedno oštetio i četiri županije za preko 2,5 milijuna kuna.

SDP ima jasan stav i plan kako se riješiti smeća kojeg nam je u miraz ostavio Koren i HDZ. SDP nije protiv normalnog gospodarenja otpadom jer svi stvaramo otpad i sa njim treba znati gospodariti, ali ne na ovaj način na koji to radi ova ekipa. Pokrenuti ćemo hitnu reviziju i uvođenje novih modernih tehnologija gospodarenja otpadom, jer ovakav model treba zaustaviti. Brdo smeća u Koprivničkom Ivancu svakog dana je sve veće, a to nije normalan način održivog gospodarenja otpadom, stoji u priopćenju Mladena Kešera.

AUTOR: HR-vjesnik