Katolička crkva u Francuskoj platit će žrtvama zlostavljanja odštetu do 60.000 eura
Foto : Screenshot

Katolička crkva u Francuskoj će novčano obeštetiti ljude koji su bili žrtve seksualnog zlostavljanja svećenika, a iznosi novca se kreću od 5000 do 60.000 eura, piše Le Parisien.

Neovisno Povjerenstvo za priznanje i odštetu (CRR), uspostavljeno na zahtjev Katoličke crkve u cilju posredovanja između žrtava i crkava u kojima su se zlostavljanja događala, izradilo je okvir unutar kojeg za razne vrste prijestupa i kaznenih djela postoje određene primjerene novčane odštete.

Odštetu će isplaćivati crkve

Za isplatu odšteta bit će zadužene same crkve. Prema istraživanju objavljenom u listopadu, od 1950-ih godina prošlog stoljeća Katolička crkva u Francuskoj odgovorna je za seksualno zlostavljanje oko 216.000 djece i adolescenata.

Ako se tome pribroje i žrtve zlostavljanja u ustanovama pod kontrolom crkve, broj žrtava seksualnog zlostavljanja se penje na 330.000. No, vrlo mali broj žrtava obratio se crkvi ili vlastima. U Njemačkoj je Katolička crkva 2021. najavila isplatu odšteta žrtvama zlostavljanja u iznosu do 50.000 eura. Do sada realizirane odštete su u prosjeku iznosile oko 5000 eura.

Autor : redakcija hr-vjesnik