U saborskoj raspravi o Prijedlogu Državnog proračuna za 2022. oporbeni su zastupnici u srijedu ustvrdili da je iz njega vidljiv izostanak reformi i da nema promjene smjera te su upozorili da građani žive sve lošije, rastu cijene, smanjuje im se životni standard, a za to se ne nude rješenja.

Foto: hr-vjesnik

Emil Daus (Klub IDS-a) ustvrdio je da je prijedlog proračuna za iduću godinu identičan ovogodišnjem, a razliku vidi jedino u tome što se jedne godine proračunske rupe krpaju zaduženjima, a druge novcem iz europskih fondova, bez strateškog promišljanja, samo kako bi se ostvarili kratkoročni ciljevi. 

Najavio je podnošenje 57 amandmana na predloženi proračun, sve u interesu hrvatskih građana.

Peović: HDZ manipulira statističkim podacima o BDP-u

Katarina Peović (klub HSU-Radnička fronta) ustvrdila je da HDZ manipulira statističkim podacima, tvrdeći da imamo velik rast BDP-a, napomenuvši da ga ima, primjerice, ne naročito bogat Kongo.

Upozorila je na to da je BDP u Hrvatskoj rastao najsporije u proteklih devet godina u odnosu na zemlje u okruženju, a sada imamo najveći rast, jer smo bili u depresiji i imali najveći pad. U fazi smo hvatanja koraka, jer susjedne zemlje rastu brže, rekla je Peović.

Napomenula je da je rast izvoza rezultat rasta turizma i da Hrvatska postaje monokulturna zemlja jer sve više ovisimo o prihodima od turizma, a, s druge strane, gasi se industrijska proizvodnja s visokom dodanom vrijednošću. Naglasila je da prijedlog proračuna reflektira iskorak prema padu izdvajanja za zdravstvo te da nisu predviđena sredstva za Brodarski institut. 

Kekin: U idućoj godini predviđene 6.4 milijarde kuna manje za zdravstvo

Zvane Brumnić (nezavisni) smatra da bi, zbog smanjenja proračuna Ministarstva zdravstva, resorni ministar trebao podnijeti ostavku, izrazivši iskrenu sumnju da su u postojećim uvjetima moguće i ostvarive tolike uštede kako bi se ono anuliralo.

Ivana Kekin (Možemo) upozorila je na to da je u idućoj godini predviđeno 6.4 milijarde kuna manje za zdravstvo, ocijenivši da se radi o neumjerenom i neutemeljenom optimizmu kada se zna da pandemija neće samo tako nestati, da nisu obavljeni i odgođeni brojni preventivni pregledi i liječenja kroničnih bolesti, a dugovi bolnica stalno rastu. Upozorila je i na smanjenje sredstava Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja te da za osnivanje hitne helikopterske medicinske službe nisu ni predviđena.

Hrebak: Proračun je realan s obzirom na okolnosti nastale uslijed pandemije

Potporu prijedlogu proračuna najavio je Vladimir Bilek (klub nacionalnih manjina), istaknuvši da je potrebno bolje iskoristiti sredstva EU fondova za izgradnju prometne infrastrukture, bolnica, dječjih vrtića. Pozdravio je povećanje sredstava namijenjenih za isplatu mirovina i izmjene zakona o roditeljskim potporama i rodiljnim naknadama, budući da smo suočeni s porastom cijena i padom kupovne moći.

Dario Hrebak (klub HSLS-reformisti) ocijenio je da je proračun realan s obzirom na okolnosti nastale uslijed pandemije koronavirusa. Dodao je da su velika očekivanja od Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Potrebno je sanirati i reformirati zdravstvo i porezno rasteretiti poduzetništvo, poručio je Hrebak.

Autor: M.M.