Izvor slike: Jutarnji list

Članica Radničke fronte Katarina Peović bit će zastupnica nakon konstituiranja novog saziva Sabora. Ona je u 8. izbornoj jedinici osvojila čak 5.698 preferencijskih glasova i suvereno osvojila mandat na listi zeleno-lijeve koalicije.

Profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci bila je kandidatkinja i na zadnjim predsjedničkim izborima, a mnogi je pamte po sučeljavanju na kojem je tada, blago rečeno, uništila Miroslava Škoru. Pod njenim je vodstvom RF ušao u političko partnerstvo sa srodnim strankama. Ta je zeleno-lijeva koalicija bila jedno od većih iznenađenja ovih parlamentarnih izbora sa sedam osvojenih mandata.

Peović je za Glas Istre imala intervju gdje se osvrnula na teme o trenutnoj političkoj situaciji, o stranci RF, njenom političkom angažmanu u Rijeci te što možemo očekivati od nje kada zasjedne u saborsku fotelju.

Na pitanje novinara da mnogi kažu da će u novom sazivu Sabora frcati iskre, sigurno i zbog njenih istupa, Peović je rekla da se politika kod nas doživljava kao stvar pristojnosti, dok saborski zastupnici imaju zadaću biti beskompromisni u obrani društvene većine, a ne pristojni.

– U politici je najgora familijarizacija. Politika se kod nas doživljava kao stvar pristojnosti, dok mi kao saborski zastupnici imamo zadaću biti beskompromisni u obrani društvene većine, a ne pristojni. Kolinda Grabar Kitarović mi je u kampanji za predsjedničke izbore rekla da je nepristojno što joj na sučeljavanju nisam pružila ruku, a samo nekoliko mjeseci kasnije ona je objavila sliku na kojoj je pokazala srednji prst. Drago mi je da je shvatila da politika nije stvar pristojnosti, nego stava. U politici ne smijete biti oportunist, poručila je Katarina Peović te je kazala da to ne znači da će u saboru biti nepristojna političarka već dosljedna.

Izvor slike: Twitter

– Neke stranke ignoriraju činjenicu da u društvu postoji klasni sukob, čime omalovažavaju građane i komuniciraju nejasno ono što se trenutno zbiva. SDP je u nekoliko svojih programa naglašavao da kapital i rad nisu u sukobu, da je potrebno samo pomiriti te dvije opcije i sve će biti u redu i za jedne i za druge. Kapital i rad su oduvijek bili i bit će u sukobu. Ali taj se sukob može i mora u najmanju artikulirati, i to na način da rad i radništvo, prije svega snažnim sindikalnim a onda i političkim zastupanjem, dobiju snagu i moć da protiv tog kapitala uspostave odnose koji će omogućiti radnoj većini da živi dobro. Ako to ne uspostavimo, ako vladajući nastave zastupati stav da je potrebno najbogatijima dati još više, da ulažu kako bi se novi kapital navodno prelio onima najsiromašnijima, a najsiromašnije nastave stiskati kao da ih samo još gori životni uvjeti mogu natjerati da rade više za manje novaca, onda ćemo nastaviti produbljivati taj sukob, konstatirala je čelnica Radničke fronte.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

AUTOR: HR-vjesnik