HRVATSKA je u teškim uvjetima na Poljudu pobijedila Rusiju 1:0 i izborila Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru. 

Ruski izbornik Valerij Karpin naklonio se Hrvatskoj i atmosferi u Splitu, a dan nakon utakmice najavio je moguće povlačenje s izborničke funkcije. Karpin je Rusiju preuzeo 26. lipnja 2021.

Foto: hr-vjesnik

Kao izbornik Rusije u sedam utakmica ima pet pobjeda, remi i poraz. Jedini poraz mu je onaj jučerašnji od Hrvatske. 

Rusiju je u malo vremena doveo nadomak plasmana na Mundijal i direktnu borbu s Hrvatskom, a sada traži više vremena kako bi od Rusije napravio reprezentaciju koja se ravnopravno može nositi s Hrvatskom.

Karpin: Razmišljam što ću

Karpin sumnja da može pronaći energije za komplicirane dodatne kvalifikacije koje Rusiju čekaju u proljeće 2022. Tvrdi da mu treba godina ili dvije za veće promjene u reprezentaciji kako bi ona bila kompetitivna protiv momčadi kao što je Hrvatska.

“Nisam siguran mogu li psihološki pripremiti momčad za doigravanje sudeći prema onome što se dogodilo jučer. Razmišljam. Drago mi je da smo pobijedili Maltu, Cipar, Slovačku i Sloveniju… To je dobro. Ali ako želimo ići dalje, igrati protiv dobrih momčadi kao što je Hrvatska, onda odgovornost u takvim utakmicama mora biti veća”, rekao je u intervjuu za YouTube kanal Comment Show pa dodao:

“Bilo bi lijepo trenirati te igrače duže, ali to je nemoguće. Voljeli bi i oni isto. O tome se može sanjati, ali je nerealno. Niste vidjeli pokušaje igrača da razrade na utakmici ono što je bilo na treningu. Vidio sam da im je to bilo bolno.”

“Nije stvar u 90 minuta u Splitu”

Otkrio je da ima tjedan dana za konačnu odluku.

“Ne znam. Trebam se odmoriti pa onda mirno analizirati i razmisliti. Za tjedan dana mogu reći da je sve u redu, a u prosincu mogu reći da nije. Da mi je u rujnu rečeno da ćemo se naći u situaciji u kojoj smo se našli prije Hrvatske, to bi bilo super i potpisao bih.”

Karpin ima ugovor do kraja 2021. godine. Reprezentacija Rusije zasad se nije uspjela plasirati na Mundijal, a 24. i 29. ožujka 2022. borit će se za plasman.

“Nije stvar u 90 minuta protiv Hrvatske. Utakmica je bila razočaravajuća, a ne rezultat. Nismo pokušali igrati. I što dalje? Bit će još veći pritisak na sve. Može li se ispod takvog pritiska igrati nogomet ili samo udarati loptu?” pita se Karpin.

Autor: M.M.