Izvor slike: Glas Istre

Izvor slike: Glas Istre

Iako se očekivalo da bi kampanju za parlamentarne izbore mogao pokrenuti netko iz HDZ-a, čini se da je to učinio predsjednik Zoran Milanović kritizirajući HOS-ovce i pozdrav ‘Za dom spremni’.

Načevši opet tu temu, Milanović je u drugi plan gurnuo pandemiju koronavirusa, a da osim predsjedničke preuzima i druge političke uloge, moglo se naslutiti i iz toga što je s dozom podcjenjivanja opisao članove Stožera koji posljednjih dana zabavljaju javnost.

Istupima u Jasenovcu i Okučanima napravio je uslugu samome sebi, popularizirao se među svojim biračkim tijelom, Plenkoviću je otvorio vrata prema desnici, tako da Škori uzme malo glasova ali je isto tako SDP-ovcima otvorio prostor za napad i profiliranje.

Ideološke teme koje je nametnuo javnosti su dobro poznate svima, iako se od njih većini diže kosa na glavi, takve teme su uvijek išle na ruku velikim strankama poput HDZ-a i SDP-a.

Milanovićevi istupi koristiti će SDP-u, ali korist od toga svakako ima i Plenković koji ulazi u kampanju za parlamentarne izbore u strahu od desnice i crnog labuda iz europskih izbora. To što je on pobijedio na izborima u stranci ne znači previše za omjere među biračima, jer bez obzira na sve Škoro se itekako dobro drži i rejting mu je zadnjih par mjeseci oko 10 posto.

Istup Zorana Milanovića u Okučanima praćen je žestokim izjavama, a Plenkoviću je omogućio da se prikaže kao branič od ekstremne ljevice i borac za tekovine Domovinskog rata, a opet gledajući iz druge perspektive i Bernardiću odgovara da se uoči izbora govori o ustašama i partizanima.

Milanović je oba dvojici otvorio poligon za opstanak, a što će biti nakon izbora vidjeti ćemo.

Možda HDZ i SDP dogovore veliku koaliciju koja bi otkrila pravo značenje “tvrde kohabitacije”, koju je spomenuo Plenković nakon što je Milanović postao predsjednik države.

AUTOR: HR-vjesnik