BIVŠA HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac uhićena je danas zbog posla sa softverskom firmom koji je ugovorilo Ministarstvo dok mu je ona bila na čelu.

Riječ je o poslu vrijednom 13 milijuna kuna bez PDV-a. Nalog za njeno uhićenje je izdao Ured europskog javnog tužitelja u RH (EPPO). 

Što je EPPO?

Ured europskog javnog tužitelja otvoren je 1. lipnja ove godine, a riječ je o prvom samostalnom uredu europskog javnog tužitelja zaduženog za provođenje istraga i procesuiranje kaznenih djela koja utječu na proračun EU.

EPPO istražuje subvencijske prijevare, pranje novca, različite zlouporabe i prekogranične kružne prijevare.

Foto: hr-vjesnik

Prije nego što je započeo s radom, istrage takvih kaznenih djela mogla su provoditi isključivo nacionalna tijela čije ovlasti prestaju na nacionalnim granicama.

Slično tome, tijela EU koja su mu prethodila, poput Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF), Europola i Agencije Europske unije za kazneno pravosuđe (Eurojust), nemaju ovlasti pokretati kaznene istrage ni provoditi kazneni progon. EPPO to, kako smo vidjeli danas, može.

Ured europskog javnog tužitelja doprinosi uklanjanju tih nedostataka i suzbijanju kaznenih djela kojima se šteti proračunu EU.

Istražuje prevare veće od 10 tisuća eura

EPPO provodi prekogranične istrage prijevara povezanih sa sredstvima EU čiji iznos premašuje 10 tisuća eura ili prekograničnih prijevara u području PDV-a koje su izazvale štetu veću od 10 milijuna eura.

Foto: hr-vjesnik

Pritom blisko surađuje s nacionalnim tijelima, ali i s Eurojustom i Europolom.

EPPO ima dvoslojnu strukturu, tj. središnju i nacionalnu razinu. 

Središnja razina sa sjedištem u Luxembourgu sastoji se od glavnog europskog tužitelja i kolegija tužitelja. Na mjesto prve glavne europske tužiteljice 2019. godine je izabrana Laura Codruţa Kövesi.

Šefica Ureda u Hrvatskoj je bivša ravnateljica USKOK-a

Nacionalna razina sastoji se od delegiranih europskih tužitelja i stalnih vijeća.

Delegirani europski tužitelji, koji potječu iz 22 zemlje EU koje sudjeluju u EPPO-u, odgovorni su za provedbu kaznenih istraga i kaznenog progona. Djeluju potpuno neovisno o nacionalnim tijelima.

Jedna od njih je i hrvatska tužiteljica EPPO-a Tamara Laptoš. Laptoš je bivša ravnateljica USKOK-a i bivša zamjenica glavne državne odvjetnice.

Foto: hr-vjesnik

Laptoš: Istrage će biti brže i efikasnije

“Nacionalna su tužiteljstva sposobna i rješavala su kaznena djela na štetu financijskih interesa EU, ali procijenjeno je da je nacionalnim tužiteljstvima potrebna pomoć u radu na tim predmetima”, rekla je Laptoš za HRT nekon što je izabrana na poziciju tužiteljice.

“Mislim da upravo uredba o osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja europskim delegiranim tužiteljima koji će raditi na konkretnim predmetima daje određene alate tako da će istrage koje će provoditi i postupci koji će se provoditi za ova kaznena djela biti puno efikasniji i brži”, rekla je Laptoš.

Kazneno djelo EPPO-u može prijaviti svatko (građani EU ili građani zemalja izvan EU, fizičke ili pravne osobe) ako postoje opravdani razlozi za sumnju da je počinjeno kazneno djelo koje utječe na financijske interese EU.

Kako prijaviti kazneno djelo EPPO-u?

Čim imate opravdane razloge za sumnju da je počinjeno kazneno djelo protiv financijskih interesa EU, to možete prijaviti EPPO-u.

Popratne dokaze niste dužni dostaviti ako nisu dostupni. 

Važno je napomenuti da EPPO nije nadležan za kaznena djela koja ne utječu na financijske interese EU. Takva kaznena djela trebate prijaviti nadležnom nacionalnom tijelu.

Kaznena djela možete prijaviti ovdje.

Autor: M.M.