Talibanski borci preuzeli su kontrolu nad afganistanskom prijestolnicom Kabulom i predsjedničkom palačom, nakon što je predsjednik Ashraf Ghani u nedjelju pobjegao u Tadžikistan.

Talibanska jedinica objavila je na službenom računu Telegrama slike predsjedničke palače iznutra, koje su izgledale netaknute, ali su ih afganistanski dužnosnici pustili. Videoisječak objavljen na društvenim mrežama prije nekoliko sati prikazuje borce koji stižu u predsjedničku palaču u Kabulu.

T
Na snimku snimka se vidi raketa koja sleti ispred pekare Slice – kafić i konfekcijski u gradu Kabulu. Troje djelatnika pekare ranjeno je zbog raketnog napada.
Ubijeno je čak tri civila, a 11 ranjeno nakon 14 napada raketa, ranije danas, studenog, 21 godine, navodi Ministarstvo unutarnjih poslova.
Talibani uče Kur’an u predsjedničkoj palaći u Kabulu
“I reci: Došla je istina, a nestalo je laži; laž, zaista, nestaje!” (Al-Isra, 81)

Ranije je glasnogovornik grupe Zabihullah Mudžahid rekao da će talibanske snage početi ulaziti u područja grada gdje su vladini dužnosnici i snage sigurnosti napustili svoje položaje.

U nedjelju ujutro talibani su izdali priopćenje da su njihove snage stacionirane izvan Kabula, te da ne žele ući u njega vojnim sredstvima.

 Postovi i izvještaji očevidaca na društvenim mrežama ukazuju na to da se prisutnost talibana u gradu povećava.

“Naše snage tiho ulaze u grad i nikome neće smetati. Državni službenici, civilni i vojni, moraju biti uvjereni da im nitko neće nauditi, a nijedan mudžahid ne smije ući u domove ljudi, nikoga ozlijediti niti uznemiravati”, navodi glasnogovorniku talibana.

Do preuzimanja vlasti od strane talibana dolazi usred masovnih napora SAD -a i saveznika u NATO -u da evakuiraju svoje građane i pomoćno osoblje u zemlji.

 Dolazak američkih zračnih snaga radi evakuacije osoblja ambasade u Kabulu

 Raniji izvještaji ukazivali su na to da će biti formirana prijelazna vlada, ali čini se da je odlazak predsjednika Ghanija oslabio te napore.

Izvor upoznat s afganistanskim razgovorima rekao je u nedjelju za CNN da se sastanak, koji se trebao održati između visokog izaslanstva afganistanske vlade i talibana u Dohi, “sada možda neće dogoditi”.

Centralna vlast u Kabulu potpisala je u nedelju 15. avgusta kapitulaciju i mirno predala vlast predstavnicima talibana, a predsednik Ashraf Ghani napustio je državu

Bez obzira na to, predsjednik Vrhovnog vijeća za nacionalno pomirenje Abdullah Abdullah, političar Gulbuddin Hekmatyar i bivši predsjednik Hamid Karzai osnovali su koordinacijsko vijeće za “bolje upravljanje pitanjima vezanim za mir i mirni prijevoz”, rekao je Karzai u priopćenju.

Autor: M.M.