Izvor slike: Net.hr

Očekivalo se da će na svečanosti inauguracije novog predsjednika Republike nekakvu kontroverzu izazvati sam Zoran Milanović, recimo da u tekstu prisege neće izreći “Tako mi Bog pomogao”. No, Milanović nije preskočio Boga, sve je bilo po pravilu i zakonu, a najviše kontroverze izazvala je glazbena diva Josipa Lisac. Ona je pozvana na Pantovčak da otpjeva hrvatsku himnu “Lijepa naša domovino”.

Bilo je očekivano da će Lisac himnu otpjevati manje konvencionalno, ali njezina prilično komorna izvedba podijelila je javnost doista postavši kontroverznom – jedni su oduševljeni, drugi razočarani.

No priči nije kraj, jer na adresu Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu danas je iz Opatije poslana kaznena prijava protiv Josipe Lisac, i to zbog kaznenog djela iz članka 349. Kaznenog zakona, tj. povrede ugleda Republike Hrvatske. Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com, sumnjiči Lisac da je prilikom inauguracije Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske na omalovažavajući način, piše Dalmatinski Portal.

U obrazloženju Županović navodi da je Lisac koristila izrugljive artikulacije i tonalitete koji, unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju, nisu društveno prihvatljivi. Drži da je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji, morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg imitiranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno, skladateljskog izričaja. 

Izvor videa: HRT

“To je moj osobni stav. Izvedba je bila degutantna. Čisto omalovažavanje. Naša himna posebno je lijepa i domoljubna i šalje lijepu i jasnu poruku. Nitko ne smije manipulirati s himnom. Nemam ništa ni protiv Josipe Lisac, ni protiv Zorana Milanovića. Neka on bude predsjednik svim građanima, kako je najavio, a ona neka nastavi sa svojim pjevanjem koja će izazivati različite reakcije, no smatram da himnu moje države nitko ne može tako intonirati i izvoditi. Pogotovo što se ovo dogodilo na inauguraciji predsjednika Republike, dakle, javnom događaju koji je bio iznimno medijski popraćen. Očekivao sam da će zavijati, ali ovako nešto. To je bilo ismijavanje na najgori mogući način. Ja sam se jučer sramio što sam Hrvat” – kazao je Županović.